Sutra deblokada Kosova!

Izvor: RTS, 08.Avg.2011, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra deblokada Kosova!

Obaveza srpskog naroda je da bude uz državu Srbiju i da podrži odluke Beograda iako im se nešto i ne svidi, poručili predstavnici Srba građanima u Rudaru. Srbi na barikadama čekaju sutrašnju sednicu četiri skupštine opština. NATO i EU ne mogu da garantuju zaštitu granica Kosova, jer imaju neutralan stav prema statusu, pišu prištinski mediji.

13.40 - Evropska unija zadovoljna sporazumom Beograda i Prištine s Kforom i pruža potpunu podršku da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se taj sporazum i sprovede u delo, rečeno je Beti u Briselu.

13.39 - Predstavnici Srba sa severa Kosova poručili građanima u Rudaru da je obaveza srpskog naroda da bude uz državu Srbiju i da podrži odluke Beograda, iako im se nešto ne svidi, jer je to, kako su naveli, u obostranom interesu.

13.30 - Zajednička sednica odbornika četiri opštine na severu Kosova biće održana sutra u 12 časova u Leposaviću, javlja KiM radio.

10.35 - Sporazum Vlade i Kfora otvorio put postepenom razrešenju problema i u funkciji je mira i bezbednosti za sve građane, posebno na severu Kosova, oceniila Eparhija Raško-prizrenska i Kosovsko-metohijska.

Srbi sa severa Kosova i dalje organizuju barikade na putevima, ali je broj učesnika protesta manji, osim kod Rudara. Odluka o tome da li će barikade biti uklonjene biće doneta nakon zajedničke sednice četiri skupštine opštine sa severa Kosova koja je zakazana za sutra u 12 časova u Leposaviću.

Usled izbijanja krize na severu Kosova i neutralnog stava Kfora i Euleksa prema statusu, kosovske institucije bi trebalo da razmišljaju o formiranju vojnog saveza sa zemljama koje su priznale njegovu nezavisnost i koje podržavaju teritorijalni integritet Kosova, piše prištinski list Koha ditore.

NATO i EU ne mogu da garantuju zaštitu granica Kosova, pošto te dve organizacije imaju neutralan stav prema statusu (što u praksi znači da za njih Kosovo nema status), pa bi to moglo da znači da, u slučaju pokušaja Srbije da silom preuzme kontrolu nad nekim delom kosovske teritorije, nemaju mandat da intervenišu, ocenjuje list.

Navodeći da se u ovom trenutku ne može smatrati realnim bilo kakav pokušaj Srbije da silom uđe na teritoriju Kosova, list ističe da to, ipak, ne može biti definitivno isključeno pošto, na osnovu ranijih reagovanja međunarodnih misija na slične slučajeve na Balkanu, "ni Kosovo ne može da polaže sve nade u NATO u EU".

Predstavnici Srba poručili su danas građanima u Rudaru da je obaveza srpskog naroda da bude uz svoju državu Srbiju i da podrži odluke Beograda iako im se nešto ne svidi, jer je to, kako su naveli, u obostranom interesu.

"Država Srbija je stala čvrsto uz nas i podržava ono što radimo, a naša je obaveza da budemo uz svoju državu i, ako nam se nešto ne svidi, da je podržimo, jer je to u obostranom interesu", rekao je predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstmir Pantić, nakon povratka iz Beograda, gde je zajedno sa predstavnicima Srba sa severa Kosova razgovarao sa predsednikom Borisom Tadićem.

Pantić je rekao građanima u Rudaru da im je predsednik Tadić poručio da Srbija čvrsto stoji iza svog naroda i da neće dozvoliti da neko nasiljem ostvari svoje ciljeve na severu Kosova.

"Dobili smo garancije da će nas država zaštiti, a naša je obaveza da ostanemo mirni i jedinstveni", poručio je Pantić.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica je rekao da ga je jutros pozvao savetnik komandanta Kfora koji se u ime Ehrarda Bilera izvinio i njemu i srpskom narodu za sve što se dešavalo prethodnih dana.

"Kfor je na taj način priznao da je načinio grešku što se stavio na stranu kosovskih Albanaca. Siguran sam da će Kfor u budućnosti mnogo pažljivije postupati i voditi računa, kada su u pitanju administrativni prelazi i da se više neće mešati u rešavanje tih problema", kazao je Pantić.

Pantić je dodao da je uveren da će ubuduće sva pitanja biti rešavana pregovorima između Vlade Srbije i delegacije kosovskih Albanaca.

"Borisu Tadiću smo rekli da su barikade u Rudaru simbol otpora kosovskim institucijama", rekao je Pantić i podsetio na ocenu patrijarha da je krst u Rudaru simbol nade i vere u bolju budućnost Srba u Pokrajini.

Svesni smo da tu barikadu ne možemo da uklonimo, Kfor ima slobodu kretanja, a odbornici će sutra odlučiti kada će i da li će barikada biti uklonjena.

Tadićev apel Srbima na severu

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković preneo je građanima u Rudaru izraze podrške koje im je poslao predsednik Tadić i apel da istraju u olučnoj, jedistvenoj i mirnoj borbi do ispunjenja zahteva.

"Predsednik nas je sve zamolio da protestujemo samo na taj način da ne nasedamo na provokacije i propagandno psihološki rat koji se vodi iz Prištine i dela međunarodne zajednice i da ne smemo da izazovemo nijedan incident", kazao je Nedeljković.

Načelnik je zamolio građane da imaju puno poverenje u svoje predstavnike, da poštuju njihove odluke i uputstva i garantovao im da će pobediti.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović očekuje da privremeni sporazum Vlade sa Kforom bude potvrđen na sutrašnjoj sednici četiri skupštine.

"Ljudi u Severnoj Mitrovici su shvatili da je sporazum koristan za spuštanje tenzija, da otklanja mogućnost od izbijanja novih incidenata i štiti severni deo Kosova i Metohije od novih pokušaja prištinskih vlasti da krenu prema severu u nepromišljene akcije kao što se to dogodilo krajem prošlog meseca", rekao je Mihajlović, gostujući u Dnevniku RTS-a.

I državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović veruje da će barikade biti uklonjene nakon sutrašnje sednice. "Očekujem da će predsednici opština dobro razmisliti o svemu i da će izneti sve moguće opcije pred svoje odbornike i da će doneti pravu odluku", rekao je Tanjugu Ivanović.

On je ocenio da su se predsednici opština posle razgovora sa predsednikom vratili "mnogo zadovoljniji nego što su tamo otišli".

Strahovi Srba opravdani

Direktor Vladine kancelarije Milivoje Mihajlović kaže da su strahovi Srba na severu Kosmeta opravdani, jer je u prošlosti bilo pokušaja da se sever Pokrajine osvoji.

"Srbi strahuju od novog nasilja i pritisaka i zabrinuti su za Srbe sa juga Kosova i Metohije u enklavama, jer se boje da će oni biti meta mogućih provokacija prištinskih vlasti", rekao je Mihajlović.

Mihajlović smatra da je izjava kosovskog premijera Hašima Tačija o tome da je "akcija njegovih specijalaca uspela i da se dogodilo ono što je trebalo da se desi 1999. godine" za unutrašnju upotrebu, jer iz Prištine kreće "spin" da bi se Tačiju spasio obraz, zbog poraza koji je doživeo tom akcijom.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ivanović: Verujem da će barikade biti uklonjene

Izvor: S media, 08.Avg.2011

Oliver Ivanović veruje da će barikade koje su Srbi postavili na putevima na severu Kosova biti uklonjene nakon sutrašnje zajedničke sednice odbornika četiri opštine sa severa Kosova. ..Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da veruje da će barikade...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.