Sukob na pomolu? Navukli su bes: Makron, Šolc i Zelenski

Izvor: B92, 10.Feb.2023, 20:59

Sukob na pomolu? Navukli su bes: Makron, Šolc i Zelenski

Italijanska premijerka Đorđa Meloni optužila je u petak Francusku da ugrožava jedinstvo Evropske unije po pitanju Ukrajine.

Naime, Meloni je reagovala burno zbog francusko-nemačke večere održane sa ukrajinskim predsednikom u Parizu, na koju nisu pozvani drugi evropski saveznici.

Francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Olaf Šolc i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastali su se u sredu uveče uoči samita EU.

Nacionalistička italijanska čelnica rekla je da je večera u Parizu bila "neprikladna" i udvostručila je svoje kritike u petak kada je rekla da je ključno da 27-člani blok pokaže ujedinjeno lice u suočavanju sa krizom.

"Ono što je bilo ispravno je fotografija Zelenskog sa 27 (lidera EU). Sastanak u Parizu kao uvod u to jedinstvo bio je politička greška", rekla je Meloni na kraju samita, sugerišući da bi Makronova inicijativa mogla da potkopa podršku Kijevu.

"Nikome od nas nije lako da se bavi pitanjem Ukrajine u smislu javnog mnjenja. Ono što radimo, radimo zato što je ispravno, ali to možda nije najlakše u smislu konsenzusa", dodala je ona.

Istraživanja javnog mnjenja u Italiji dosledno su pokazivala samo mlaku podršku Ukrajini. Nedavno istraživanje IPSOS-a pokazalo je da samo 30 odsto Italijana podržava slanje oružja ili sistema protivvazdušne odbrane u Kijev, u poređenju sa 63 odsto u Britaniji, 52 odsto u Francuskoj i 48 odsto u Nemačkoj.

Melonijin prethodnik i bivši šef Evropske centralne banke, Mario Dragi, blisko je sarađivao sa Makronom i Šolcom na formulisanju odgovora EU na rusku invaziju. Njih trojica su zajedno otputovali u Kijev prošlog juna da se sastanu sa ukrajinskim predsednikom.

Ali bliski odnosi su znatno zahlađeni prošlog oktobra nakon što je Meloni, evroskeptična konzervativka, preuzela vlast. Ona je upozorila Francusku i Nemačku, dve najveće ekonomije evrozone, da ne pokušavaju da nametnu svoju politiku ostatku bloka.

"Varaju se oni koji misle da u EU postoje prva liga i druga liga, oni koji misle da Evropa treba da bude klub u kome ima onih koji više i onih koji vrede manje", rekla je ona.

Iako predstavlja veliku promenu u odnosu na iskusnog Dragija, Meloni je ipak čvrsto ostala pri svojoj proukrajinskoj politici, uprkos skepticizmu nekih koalicionih partnera. Ona je u petak ponovila da je ključno nastaviti pružanje podrške Kijevu.

"Oni koji kažu da Ukrajini nije potrebna pomoć rade protiv suvereniteta i slobode nacije", rekla je Meloni i dodala da će EU nastaviti da podržava Kijev.

Meloni je izrazila žaljenje što se Zelenski neće obratiti italijanskom muzičkom festivalu Sanremo putem video linka, nakon kritika italijanskih političara da bi bilo neprikladno mešati zabavan događaj sa tako ozbiljnom temom kao što je rat u Ukrajini.

Organizatori su njegovo učešće sveli na poruku koju će u subotu pročitati šef festivala.

"Očigledno bih više volela da je on bio tamo", rekla je Meloni novinarima posle dvodnevnog samita EU.

Ona je dodala da je "uprkos tome važno" da će Zelenski preneti svoju poruku. Ona je kontroverzu opisala kao "zaista veoma sporedno pitanje u smislu međunarodne politike".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Melonijeva optužuje Pariz da ugrožava jedinstvo EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2023

Italijanska premijerka Đorđa Meloni danas je optužila Pariz za ugrožavanje jedinstva Evropske unije organizacijom francusko-nemačke večere sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, sa koje su bile isključene ostale članice EU...Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.