Sud odlučio: Gradovi nemaju pravo da progone Euro 6 automobile zbog visokih emisija NOx

Izvor: B92, 18.Jan.2022, 16:15

Sud odlučio: Gradovi nemaju pravo da progone Euro 6 automobile zbog visokih emisija NOx

Najviši sud EU odbacio je tužbe koje su gradovi Brisel, Madrid i Pariz podneli protiv Evropske komisije optužujući je da je postavila previsoke granice za emisije azotnih oksida iz automobila čime se, kažu, podrivaju njihovi napori za smanjenje zagađenja vazduha.

Sud pravde Evropske unije (CJEU) time je preinačio raniju presudu koja je išla u korist navedenih gradova, koju je doneo drugi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najviši sudski organ EU, a na koju su žalbe uložili Nemačka, Mađarska i Evropska komisija, prenosi Rojters.

Čitav slučaj se vrti oko odluke Komisije, nakon Volkswagenovog "dizelgejt" skandala iz 2015.

Tada je odlučeno da se uvede testiranje stvarnih emisija izduvnih gasova u vožnji kako bi se dopunile ranije laboratorijske procedure, i utvrdila ograničenja emisije azotnih oksida (NOx) za putnička i laka komercijalna vozila.

Gradovi, koji inače vode veliku borbu sa zagađenjem, su se žalili da su granice veće od onih standarda Euro 6.

Aktuelni eko standard se primenjuje na mala vozila registrovana od 2015. Kao takva, tvrdili su, viša granica za emisije iz izduva potkopava njihove sposobnosti regulisanja cirkulacije vozila, odnosno zabrane ulaska u strogi centar, kako bi se smanjilo zagađenje vazduha u gradovima.

Sud pravde je poništio presudu uz obrazloženje da se direktiva Komisije odnosi samo na registraciju i prodaju vozila, a ne na njihov saobraćaj na putevima ili na gradove.

Sud je još naglasio da se ne sme ograničiti saobraćaj Euro 6 automobila sa visokim vrednostima NOx, a u sudskom rešenju se dodaje da gradovi i dalje mogu ograničavati saobraćaj vozila na druge načine, kako bi zaštitili životnu sredinu, bez kršenja zakona EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.