Sud EU nije nadležan za spor Slovenije i Hrvatske

Izvor: B92, 11.Dec.2019, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sud EU nije nadležan za spor Slovenije i Hrvatske"

Nezavisni advokat Suda EU-a, Estonac Prit Pikamae, smatra da taj sud nije nadležan u sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske.

Slovenija je pokrenula spor zbog navodne povrede evropskog prava zbog nesprovođenja arbitražne odluke o granici, saopšteno je danas u Luksemburgu.

Mišljenje nezavisnog advokata, prenela je Hina, kao ni odluka Suda EU koja se očekuje negde u proleće sledeće godine ne odnosi se na sadržaj slovenačkih prigovora nego samo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na pitanje da li je Sud EU nadležan ili nije za to pitanje.

Nezavisni advokati su, navodi se, posebnost Suda EU, a mišljenje nezavisnosg advokata e obavezuje Sud.

Nezavisni advokat ne zastupa ničije interese, ni stranaka, ni javnosti, nego samo daje stručno mišljenje o relevantnim pravnim pitanjima.

Na osnovu mišljenja nezavisnog advokata teško da se moći nazreti odluka Suda.

Dosadašnja praksa, dodaje se, pokazuje da u predmetima koji se vode pred Velikim većem Suda EU, a to je slučaj i s ovom slovenačkom tužbom, Sud sledi mišljenje nezavisnog advokata u oko polovini slučajeva.

U predmetima koji se vode pred Malim većem, odluke Suda su u oko 80 posto slučajeva u skladu s mišljenjem nezavisnog adokata.

Slovenija je pokrenula postupak protiv Hrvatske i predložila Sudu EU da utvrdi da Hrvatska krši da člana Ugovora, koji govori o poštovanju vladavine prava i lojalnoj saradnji među državama članicama EU.

Slovenija takođe tvrdi da Hrvatska krši uredbu o zajedničkoj ribarskoj politici, šengenskim propisima o kretanju osoba i direktive pomorskom prostornom planiranju.

Stav Hrvatske je da Sud EU-a nije nadležan da odlučuje o zahtevima Slovenije u navedenom postupku s obzirom na to da između dveju država nije zaista reč o sporu o primeni i tumačenju prava EU, što bi bilo u nadležnosti Suda Evropske unije.

Hrvatska smatra da u ovom predmetu postoji spor koji se odnosi na tumačenje i primenu međunarodnog prava, koji treba rešavati primenom pravila međunarodnog prava i za to predviđenim sredstvima mirnog rešavanja sporova, uključujući pregovorima.

Na Sudu EU o sadržaju slovenačkih prigovora nije se ni raspravljalo.

Do sada je jedino 8. jula ove godine održana usmena rasprava o nadležnosti.

Odluči li Sud da nije nadležan, postupak se automatski okončava.

U slučaju da se proglasi nadležnim ili delomično nadležnim uslediće rasprava o sadržaju, a nakon toga sledi odluka Suda.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.