Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Nov.2018, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti u Kosovskoj Mitrovici: EU da pređe sa reči na dela

Bez ijedne izgovorene reči i sa selotejpom preko usta na kojima je pisalo Evropska unija, studenti Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici održali su danas protest u severnom delu tog grada, kako bi apelovali na međunarodnu zajednicu da "pređe sa reči na dela".

Petominutnim mirnim protestom zbog uvođenja taksi Prištine od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, poručili su da su odlučni >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da se sa svojim roditeljima, rođacima i sugrađanima "do poslednjeg daha bore za prava koja moraju biti podrazumevana i garantovana svakom žitelju Evrope".

"Danas se za opstanak i pravdu borimo ćutanjem, ali će sutra i narednih dana naš poklič i vapaj biti gromoglasniji", stoji u saopštenju studenata koje je prisutnima, na znakovnom jeziku, pročitala studentkinja Neda Vukomanović.

Oni su naveli da žele da skrenu pažnju domaće i međunarodne javnosti na činjenicu da se "pred očima evropskih političkih sila događa getoizacija srpskog naroda" na Kosovu, "po receptima" koji su viđeni u Evropi pre i tokom Drugog svetskog rata.

"Evropa zato mora da prestane da bude gluva na naše pozive u pomoć i da konačno sa reči pređe na dela", stav je studenata koji su ocenila da je EU rečima ponosna na stepen poštovanja ljudskih prva unutar svojih granica, ali dozvoljava da se na njenom pragu događa humanitarna katastrofa.

Studenti navode da EU uporno zatvara oči pred "planskim, sistematskim, zločinačkim izgladnjivanjem i obespravljivanjem čitavog jednog naroda".

"Sve što smo do sada dobili kao reakciju od administracije u Briselu bila su nemušta saopštenja kojima se stavlja znak jednakosti između progonitelja i progonjenih i dve strane pozivaju na deeskalaciju iako nedužna žrtva nikada nije strana u sukubu već naprosto žrtva", naveli su studenti.

Oni dodali da "Srbi na Kosovu i Metohiji brane svoje pravo na osnovu ljudskog dostojanstava i goli život, i nemaju više prostora za popuštanje, jer bi ih svako popuštanje odvelo u smrt ili egzodus".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.