Stiže film Bregzit: bezobziran rat, priča o tome kako je sve počelo

Izvor: B92, 06.Jan.2019, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiže film "Bregzit: bezobziran rat", priča o tome kako je sve počelo

Televizijski film s Benediktom Kamberbačom u ulozi mozga kampanje za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije dolazi na britanske male ekrane, nekoliko dana pre ključnog glasanja o Bregzitu u britanskom parlamentu.

"Bregzit: bezobziran rat" koji će biti prikazan u ponedeljak na Kanalu 4 (Channel 4), dovodi na male ekrane ključne osobe i strategije iz kampanje uoči referenduma 2016, uz slogan: "Svi znaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ko je pobedio. Ali retki znaju kako".

Kreatori filma nisu mogli da izaberu bolji trenutak za prikazivanje te dvosatne političke drame, piše N1.

Sporazum koji je postigla britanska premijerka Tereza Mej sa EU doći će na glasanje u britanski parlament polovinom januara, što znači da se radi o idealnom trenutku da se ispriča kako je sve počelo, kažu oni.

"Verujem da umetnost, pozorište i priča, imaju uz zabavnu ulogu i onu građansku", rekao je 37-ogodišnji scenarista Džejms Grejem prilikom pretprojekcije filma.

"To nam može pomoći da razumemo šta se događa u ovom trenutku na jedan drugačiji način nego što to čine novinarstvo i društvene mreže", dodao je.

Benedikt Kamberbač, poznat po interpretaciji Šerloka Holmsa u seriji BBC-a, tumači lik Dominika Kamingsa, direktora "Vote Leave", grupe koja je vodila zvaničnu kampanju za izlazak iz Unije.

Kamings je pristao da se sastane s Kamberbačom i oni su imali dugi razgovor, kazao je Grejem.

Malo poznat široj javnosti, Dominik Kamings imao je ključnu ulogu u kampanji, pogotovo u tome što je insistirao da se vodi na društvenim mrežama, a ne kao tradicionalna predizborna kampanja.

Grejem je rekao da je izabrao da akcentuje strategije referenduma i ljude za koje se nikad nije čulo, jer smatra da su oni bili odlučujući.

Taktike pristalica Bregzita minuciozno su analizirane u filmu, posebno zavaravajući slogani i ciljane političke reklame. Ipak, Grejem je rekao da nije želeo da donosi presudu o strategijama pristalica Bregzita.

Među osobama oslikanim u filmu su i Boris Džonson i Najdžel Faradž, dva ključna borca za Bregzit, kao i poslovni čovek Ejron Bank, koji je obilno finansirao.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stiže film "Brexit: bezobziran rat"

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Jan.2019

Televizijski film s Benediktom Kamberbačom u ulozi mozga kampanje za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije dolazi na britanske male ekrane, nekoliko dana prije ključnog glasanja o Brexitu u britanskom parlamentu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.