Stejt department gubi živce; Još se ne razmišlja o sankcijama, ali...

Izvor: B92, 16.Jun.2023, 08:29

Stejt department gubi živce; Još se ne razmišlja o sankcijama, ali...

SAD očekuju od Prištine i Beograda da preduzmu hitne korake za deeskalaciju tenzija i slede plan EU u tri tačke, izjavio portparol Stejt departmenta.

Prema rečima portparola Stejt departmenta Metju Milera, kao deo toga, Priština mora da obezbedi da albanski gradonačelnici obavljaju svoje prelazne dužnosti sa alternativnih lokacija, kao i da povuče policijske snage sa severa.

Stejt department, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takođe, očekuje ''bezuslovno puštanje trojice kosovskih policajaca koje je Srbija uhapsila''.

"Verujemo da i Kosovo i Srbija moraju da slede plan od tri tačke koji je iznela EU", rekao je Miler.

Stejt department je ponovio da osuđuje "nasilje nad trupama KFOR-a, koje predvodi NATO, nad organima reda i novinarima".

Saopšteno je i da SAD u ovom trenutku ne žele da govore o eventulanim sankcijama, a da je fokus na tome da strane preduzmu korake za deeskalaciju napetosti.

"I dalje smo angažovani sa obe strane, kao i sa partnerima u regionu. Državni sekretar Entoni Blinken je razgovarao sa partnerima u regionu, a to je učinio i savetnik Derek Šole, kao i drugi", rekao je Miler.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Željko Brkić u sredu je izjavio da su u 12.38 sati duboko u teritoriji centralne Srbije pripadnici antitetorističke grupe policije locirali i uhapsili troje pripadnika tzv. kosovske policije koji su bili pod punom ratnom opremom, a da pripadnici MUP-a ni u jednom trenutku nisu prešli administrativnu liniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

AMERIKA UPUTILA HITNU PORUKU BEOGRADU I PRIŠTINI: Oslobodite trojicu uhapšenih policajaca, a Kurti da povuče ROSU sa severa KiM

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2023

SAD očekuju od Prištine i Beograda da preduzmu hitne korake za deeskalaciju tenzija i slede plan u tri tačke koji je iznela Evropska unija, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler...  Prema njegovim rečima, kao deo toga, Priština mora da obezbedi da albanski gradonačelnici obavljaju...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.