Starović: Podrška Stana Kurtiju neshvatljiva i neutemeljena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2022, 10:22

Starović: Podrška Stana Kurtiju neshvatljiva i neutemeljena

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je danas da je za njega neshvatljiv način na koji je portparol EU Petar Stano interpretirao "zlokobne najave" premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u vezi sa srpskim registarskim tablicama i ličnim dokumentima.

Starović je za RTS istakao da ta interpretacija da Kurti navodno ima pravo da primorava Srbe da se odreknu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << srpskih registarskih tablica na KiM i da moraju da pristupe njihovoj zameni uvođenjem 'RKS' tablica apsolutno ne stoji i nema utemeljenje u sporazumu.

"U krajnjoj liniji prištinske vlasti su jednostrano ukinule mogućnost preregistracije na tzv. KS tablice koje su statusno neutralne", rekao je Starović.

Ukazao je da iza te odluke ima više dimenzija, a prva je ta što je Kurti shvatio da mu se jednostrani potezi isplate.

Starović je podsetio na nasilje nad Srbima u septembru prošle godine, upravo vezano za pokušaj pokušaj otimanja registarskih tablica i uvođenja taksi za njihovu zamenu.

Podsetio je na nasilje nad Srbima u oktobru, kada je Srećko Sofronijević, civil upucan sa leđa.

Naveo je takođe da su u januaru ove godine Srbi na KiM sprečeni da učestvuju na referendumu o promenama Ustava Srbije, kao i 3. aprila da učestvuju na parlamentarnim i predsedničkim izborima koje je raspisala Republika Srbija.

Starović je naglasio da Kurti nije snosio nikakve posledice zbog tih jednostranih poteza i da su svaki put članice EU i Kvinta retorički osuđivale te poteze, ali da ta osuda nije bila ni na koji način konsekventna.

"Koliko se Kurti uzbudio zbog tih kritika koje dolaze od strane političkog zapada možemo videti po činjenici da prethodnih dana na televizijama na KiM emituje spotove u kojima se hvali nekakvim svojim uspesima i dostignućima - time što je na primer sprečio Srbe da glasaju", ukazao je Starović.

Prema njegovim rečima, druga dimenzija je da Priština, svaki put kada se dođe do toga da mora da sprovodi svoje obaveze, odnosno da formira Zajednicu srpskih opština, otvara neko novo žarište, a sve sa ciljem kako bi konačno njihovo ispunjenje obaveza palo u drugi plan.

Starović je ukazao da je treća dimenzija najozbiljnija i najopasnija, a to je da ovakim delovanjem, jasnom najavom nasilja koje će da izazove prema Srbima do 1. oktobra, Kurti svesno ide u pravcu eskalacije, računajući da mu geopolitičke okolnosti idu na ruku i da će ga izazivanje nasilja prema Srbima dovesti u situaciju da će, šta god učini, imati podršku velikih sila koje su, kako je istakao, sponzori takozvane kosovske nezavisnosti.

Ukazao je da Srbija toga mora biti svesna i da zato njene reakcije moraju biti krajnje promišljene i u isto vreme odlučne, kako ne bi dozvolila da se takav scenario realizuje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.