Izvor: RTS, 26.Sep.2022, 14:52

Stano: Odnosi sa Rusijom ne mogu da budu "posao kao i obično"

Evropska unija je jasno stavila do znanja svim partnerskim zemljama, posebno kadidatima za članstvo, da odnosi sa Rusijom u sadašnjim okolnostima ne mogu da budu "posao kao i obično", izjavio je u Briselu portparol EU Peter Stano, reagujući na nedavno potpisani sporazum između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije.
Peter Stano je rekao da je Rusija pokrenula "ilegalnu agresiju na susednu zemlju, kršeći međunarodno pravo i povelju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << UN".

Naglasio je da ruske snage "čine zločine protiv građana Ukrajine", kao i da Moskva planira "dalju eskalaciju kroz mobilizaciju i nezakonite referendume o aneksiji delova ukrajinske teritorije".
"Ako u takvim okolnostima vidimo da se Ministarstvo spoljnih poslova Srbije dogovora o redovnim konsultacijama, jačajući tako svoje odnose sa Rusijom, to za nas otvara ozbiljna pitanja", izjavio je Stano.
Portparol EU je ocenio i da da je "Srbija sama odlučila da članstvo u EU proglasi za svoj strateški prioritet", i da takav izbor podrazumeva usklađivanje sa spoljnom politikom EU.
Ministar Nikola Selaković izjavio je juče da sporazum između Srbije i Rusije kritikuju samo oni koji ga nisu ni pročitali te da on služi samo kao dovoljan izgovor za napad na našu zemlju.
"Taj sporazum potpisuje se od 1996. godine i reč je o tehničkoj stvari, nema konotaciju bezbednosne politike. Reč je o bilateralnim odnosima i multilateralnoj aktivnosti. Vlada je mogla da odbije takav plan, ali u njemu nema ništa sporno, a kritikuju ga oni koji ga nisu ni videli", poručio je Selaković.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stano: Odnosi sa Rusijom ne mogu biti kao ranije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2022

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da je EU jasno stavila do znanja svim državama članicama i partnerima, posebno zemljama kandidatima, među kojima je i Srbija, da odnosi sa Rusijom ne mogu biti kao ranije..."Evropska unija je bila veoma jasna sa partnerskim državama, pogotovo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.