Stano: Formiran odbor za primenu sporazuma između Beograda i Prištine

Izvor: Beta, 18.Apr.2023, 17:46

Stano: Formiran odbor za primenu sporazuma između Beograda i Prištine

Zajednički odbor za praćenje primene Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i pratećeg Aneksa formiran je danas, kako je i planirano Aneksom sporazuma, 30 dana od njegovog usvajanja, rekao je za N1 portparol Službe za spoljne poslove EU Peter Stano.Predsedavajući tim odobrom biće specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, Srbiju će predstavljati šef pregovaračkog tima Petar Petković, a Kosovo njegov ambasador u Briselu Agron Bajrami.Odbor će se redovno sastajati u Briselu, a njegov zadatak će biti da prati primenu sporazuma između Beograda i Prištine i Aneksa o primeni.Svi detalji oko načina rada biće precizirani nakon sastanka na najvišem nivou između Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija koji je, kako saznaje N1, zakazan za 2. maj u Briselu.U Tački šest Aneksa Sporazuma navodi se da su "dve strane saglasne da u roku od 30 dana uspostave Zajednički odbor za monitoring, kojim predsedava EU. Sprovođenje svih odredbi će biti obezbeđeno od strane Zajedničkog odbora za praćenje".Aneks je dogovoren na sastanku Aleksandra Vučića i Albina Kurtija 18. marta u Ohridu, a rok od 30 dana ističe danas.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropska unija potvrdila formiranje odbora za praćenje primene Sporazuma Srbije i Kosova

Izvor: Beta, 18.Apr.2023

Evropska unija je potvrdila da je danas uspostavljen Zajednički odbor za praćenje sprovođenja Sporazuma o putu ka normalizaciji Kosova i Srbije i Aneksa za njegovu implementaciju.Odbora je uspostavljen 30 dana psle sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu, kako je...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.