Šta se krije iza tenzija na KiM? VIDEO

Izvor: B92, 29.Maj.2018, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se krije iza tenzija na KiM? VIDEO

Dok EU traži od Beograda i Prištine da nastave dijalog i okončaju ga sporazumom o normalizaciji, stanje na terenu na Kosovu govori o suprotnom razvoju događaja.

U Beogradu smatraju da Priština kao da se trudi da dijalog bude prekinut ili da srpska strana izađe iz pregovora.

Tri napada na Srbe i imovinu jednog od najvažnijih srpskih manastira samo u nekoliko dana. Tako u praksi izgleda normalizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosa između Beograda i Prištine.

"Prvo moramo da pitamo šta je sa ZSO. Mi čekamo više od 5 godina da se ona formira. Kako da verujemo u sveobuhvatnu normalizaciju kad ni ovi već potpisani dogovori nisu sprovedeni", kaže Igor Simić iz Srpske liste,

Deklarativno, vlasti u Prištni spremne su za nastavak dijaloga u junu. Međutim, poslednji događaji nameću pitanje ima li uslova?

"Generalno u ovom trenutku nema, jer su obe strane u nekoj pat poziciji pre svega zbog Zajednice srpskih opština", smatra Dušan Radaković iz Centra za zastupanje demokratske kulture

Međutim, i pored neispunjenog Briselskog sporazuma, vlada Srbije je oprezna. Veruje da bi prekid dijaloga išao naruku isključivo Albancima.

"Rešenost da nastavimo razgovore i uzdržana reakcija na nedavne provokacije najbolji su pokazatelj našeg zrelog i mudrog stava", navodi ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Direktor kancelarije za KiM, koji je tokom vikenda poslao simboličnu poruku da je spreman za maratonski dijalog u Briselu, kaže da umesto na Prištinu treba izvršiti pritisak na posrednike koji su garanti sporazuma.

"Potpuno je jasno da ni treća strana koja je potpisala Briselski sporazum nema nameru da ga sprovodi a ima odgovornost jer je i Ketrin Ešton potpisala sporazum", kaže Marko Đurić.

U međuvremenu, ono što kosovski političari traže već godinama, ostvariće se sredinom juna. Misija Euleks će okončati mandat, s tim što će tamo ostati manji štab savetnika. Euleks je bio najveća strana misija EU. Ona je povremeno imala 2.000 policajaca, sudija i carinika i godišnji budžet od 200 miliona evra.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.