Šta pokušava Mogerinijeva?

Izvor: B92, 16.Avg.2019, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta pokušava Mogerinijeva?

Odlazeća šefica diplomatije EU Federika Mogerini pozvala je i predstavnike Prištine na sastanak ministara spoljnih poslova EU i zemalja kandidata u Helsinkiju.

To su prenele Večernje novosti, koje navode da Federika Mogerini na taj način hoće da svom nasledniku, Špancu Žozepu Borelu, nametne da lista učesnika budućih sastanaka ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << formata uključuje i prištinske političare.

Te sastanke, koji se održavaju na svakih šest meseci, organizuje predsedavajući EU, ali formalno šef diplomatije, u ovom slučaju Mogerinijeva, upućuje pozive.

Izvori Večernjih novosti tvrde da je Federika Mogerini u sredu iznenada odlučila da pozivnicu pošalje i predstavnicima Prištine, odnosno šefu diplomatije takozvanog Kosova Bedžetu Pacoliju, uprkos, kako navode, protivljenju zvaničnog Madrida i činjenici da niko od zemalja to nije tražio.

Ti sastanci se održavaju u formatu u kojem je ispred učesnika navedeno samo ime i prezime, bez državnih obeležja, ali je stav Beograda da zvaničnicima Prištine nikako nije tu mesto.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da će se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem konsultovati o tome da li Srbija treba da učestvuje na narednom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU i kandidata u Finskoj.

"Odlazeća visoka predstavnica u poslednji čas je promenila ceo koncept, pa će na sastanku biti i zemlje partneri. To čini na kraju mandata, samo da bi predstavnici Prištine mogli da učestvuju", naveo je Dačić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mogerinijeva u Helsinki pozvala i Prištinu

Izvor: RTS, 16.Avg.2019

Odlazeća šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini pozvala je i predstavnike Prištine u Helsinki, na predstojeći sastanak ministara spoljnih poslova zemalja Evropske unije i kandidata za članstvo. . Večernje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.