Šta očekivati od posete Lavrova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2016, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta očekivati od posete Lavrova

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sutra putuje u Brisel, gde će prisustvovati otvaranju novih poglavlja Srbije u pristupanju Evropskoj uniji. Pre toga u bilateralnu dvodnevnu posetu Beogradu stiže šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji će se sastati sa državnim vrhom naše zemlje.

Ruski ambasador u Srbiji, Aleksandar Čepurin, izjavio je u intervjuu "Sputnjiku" da je ta poseta usaglašena sa redovnim sastankom Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Tema sastanka biće i odnosi u regionu.

Vučić kaže da očekuje ozbiljan i otvoren razgovor o političkoj, ekonomnskoj i vojno-ekonomskoj saradnji, ali i pitanjima Petrohemije i plaćanju zaostalih dugovanja.

Čepurin je podsetio na to da je u Sočiju Rusija predala Srbiji predsedavanje organizacijom za crnomorsku ekonomsku saradnju i dodao da se i ovoga puta šef ruske diplomatije, potrudio da svoju posetu usaglasi sa sastankom ministara spoljnih poslova te organizacije, koji će se održati 13. decembra u Beogradu.

U vezi sa medijskim spekulacijama o razlozima posete Lavrova, Čepurin je naveo da "te priče imaju veze s tim što je ministar istaknuta ličnost, ne samo ruskog rukovodstva nego i na medunarodnoj sceni jedan od globalnih aktera. Na pitanje kako vidi situaciju u regionu i šta Rusiju brine, Čepurin je kazao da "kada je reč o regionu, tu veoma važno čuti srpsku stranu i njen odnos".

Da će susret i razgovori biti veoma otvoreni i ozbiljni, smatra i Vučić, koji kaže da će teme sa Lavrovim biti ekononska, politička, vojno-ekonomska saradnja, kao i rešavanja pitanja u "Petrohemij, Azotari i MSK.

"Petrohemiju ćemo da uradimo i mislim da će to biti jedan deo naših razgovora sa Lavrovim. Što se Petrohemije tiče, to znači ukoliko bude povoljna cena primarnog benzina u godinama koje su pred nama, pošto Petrohemija i danas ima na računu, oko 50 miliona, ne bi trebalo da bude problema oko Petrohemije. Teže nam je oko Azotare i MSK, jer tu je osnovna sirovina gas, a ne primarni benzin, cena gasa je sa 115 skočila je na 160 dolara. Ali svejedno mislim da tu moramo da idemo u privatizaciju i da dovedemo one koji lakše mogu da dođu da jeftinijeg ruskog gasa nego što to možemo mi", kaže Vučić.

Predstojeća poseta Sergeja Lavrova Beogradu od izuzetnog je političkog značaja i predstavljaće jedan korak dalje u razvoju naših odnosa, smatra šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji će sa svojim ruskih kolegom razgovarati pre svega o odnosima Srbije i Rusije.

On je takođe rekao i da izmedju dve zemlje nema otvorenih pitanja.

"Kao što ste mogli i da vidite saopštenje ruskog ministarstva inostranih poslova, Rusija pridaje veliki značaj političkim odnosimna sa Srbijom. Naši odnosi su veoma dobri. Odnos karakteriše visok nivo međusobnog poverenja, prijateljstva i međusobne podrške kada je reč o najvažnijim pitanjima na međunarodnoj političkoj sceni", kaže Dačić.

Dačić je takođe istakao da se sa zadovoljstvom pripremaju sledeći koraci, a to je poseta premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Srbiji iduće godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.