Čepurin: Posetu Lavrova sagledavati u pozitivnom kontekstu

Izvor: RTS, 11.Dec.2016, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čepurin: Posetu Lavrova sagledavati u pozitivnom kontekstu

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je u intervjuu "Sputnjiku" pred sutrašnju bilateralnu posetu Beogradu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, da je ona usaglašena sa redovnim sastankom Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC).
Aleksandar Čepurin je podsetio da je u Sočiju Rusija predala Srbiji predsedavanje tom rganizacijom i dodao da se i ovoga puta Lavrov potrudio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da svoju posetu usaglasi sa sastankom ministara spoljnih poslova BSEC (Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju), koji će se održati 13. decembra u Beogradu.

"Normalno je što se sastaju naši ministri spoljnih poslova zato što su Srbija i Rusija bliske zemlje, a to odgovara i osnovnim dokumentima na kojima se zasniva politika naših odnosa. Nema nikakvih zadnjih misli, naloga", rekao je Čepurin.
U vezi sa medijskim spekulacijama o razlozima posete Lavrova, Čepurin je naveo da "te priče imaju veze s tim što je ministar istaknuta ličnost, ne samo ruskog rukovodstva nego i na međunarodnoj sceni jedan od globalnih aktera, a ima i dobru reputaciju kad je reč o ljudskim i profesionalnim kvalitetima".
"On aktivno učestvuje u procesima svetskih dimenzija. U tom svetlu ova poseta je posebno važna i posebno interesantna, a mislim da je treba sagledavati u pozitivnom kontekstu", rekao je Čepurin.
Upitan o tome što je ranije izjavio da će regionalna pitanja takođe biti tema razgovora Lavrova sa srpskim rukovodstvom, uz pitanje kako vidi situaciju u regionu i šta Rusiju brine, Čepurin je kazao da "kada je reč o regionu, ovde veoma važno čuti srpsku stranu i njen odnos".
"To što vlasti Zagreba pokušavaju da kijevskoj vlasti prenesu svoja iskustva iz 1995. godine - operacije Blesak i Oluja, pokazuje da njih vezuju očigledno i iste istorijske navike. Srbi odlicno znaju te 'sjajne rezultate'", naveo je ruski ambasador i dodao da je "neophodno da u regionu postoji stabilnost koja će se zasnivati i na poštovanju legitimnih interesa Beograda".
Na pitanje "šta NATO može tako specijalno da donese stabilnosti regiona", a vezano za proces prijema Crne Gore u Alijansu, Čepurin je u intervjuu "Sputnjiku" kratko odgovorio: "Ništa".
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čepurin: Posetu Lavrova sagledavati u pozitivnom kontekstu, ne dolazi da daje naloge

Izvor: Blic, 11.Dec.2016

Pred sutrašnju bilateralnu posetu Beogradu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin kaže da je ona usaglašena sa redovnim sastankom Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC)...Čepurin je podsetio da je u Sočiju Rusija predala Srbiji predsedavanje...

Nastavak na Blic...

Čepurin: ZG Ukrajini prenosi iskustva iz Oluje i Bljeska

Izvor: B92, 11.Dec.2016

Beograd -- Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je u intervjuu "Sputnjiku" da posetu Sergeja Lavrova Beogradu treba gledati u pozitivnom tonu...Kako kaže, ona je usaglašena sa redovnim sastankom Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC)...Čepurin je podsetio da je u Sočiju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.