Šta nas čeka u zemlji i svetu ove nedelje

Izvor: B92, 27.Jan.2020, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta nas čeka u zemlji i svetu ove nedelje

Obeležava se Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, Britanija napušta Evropsku uniju, a oči sportskog sveta uperene su na teniske terene u Melburnu.

Da, i ove nedelje će se pričati o procesu opoziva američkog predsednika Donalda Trampa, dok će Bregzit konačno doći do tačke koja se godinama čeka.

U sredu bi u Evropskom parlamentu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trebalo da bude ratifikovan sporazum o Bregzitu, a u petak bi Velika Britanija zvanično trebalo da izađe iz članstva u Evropskoj uniji.

Ovo su najvažniji događaji u nedelji pred nama.

U ponedeljak, na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, biće obeleženo 75 godina od oslobođenja koncentracionog logora Aušvic-Birkenau.

Sovjetska armija je 1945. godine iz Aušvica oslobodila više od 7.000 ljudi, a procenjuje se da jeu zloglasnom logoru život izgubilo najmanje 1,1 milion ljudi.

Đaci će u ponedeljak obeležavati školsku slavu, što znači brojne priredbe u učionicama širom Srbije.

Osim toga, patrijarh Irinej služiće liturgiju u Hramu Svetog Save, Vlada Srbije će proglasiti dobitnike Svetosavske nagrade, dok će u Narodnom pozorištu biti održana svečana akademija.

Istog dana će u Jugoslovenskoj kinoteci biti dodeljena NIN-ova nagrada Saši Iliću za roman "Pas i kontrabas".

NIN-ova nagrada je (i ove godine) izazvala burne reakcije i bojkot dela pisaca.

Novak Đoković nastavlja borbu za odbranu titule u Melburnu.

Do sada je prilično lako savladao sve rivale, a u četvrtfinalu u utorak, čeka ga Miloš Raonić.

Pariz u četvrtak organizuje drugu "Noć solidarnosti", tokom koje će građani pokušati da izbroje koliko ima beskućnika u gradu.

Francuska prestonica već godinama ima veliki problem sa brojem beskućnika, pa je ovo jedna od akcija sa ciljem da se poboljša njihov položaj.

U akciji će učestvovati više od 360 timova volontera i profesionalaca - oni će obilaziti grad, pričati sa beskućnicima o njihovim problemima.

Istog dana će biti predstavljen Mišelinov vodič za 2020. godinu.

Reč je o čuvenom vodiču koji preporučuje restorane širom Evrope i određuje koja su mesta najbolja za klopu.

Dobijanje jedne ili više Mišelinovih zvezdica smatra se velikim prestižom, tako da su kuvari ovog vikenda, umesto specijaliteta, verovatno najviše grickali - nokte.

Grčka će u sredu predstaviti rezultate međunarodne konferencije o obnovi skulptura čuvenog Partenona.

To je deo duge kampanje Atine koja želi da vrati brojne skulpture koje su pre više od 200 godina odnete iz Grčke.

Skulpture se sada nalaze u Britanskom muzeju, koji je odbacio mogućnost da ih vrati u Atinu.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.