Šta Makron želi od Evrope

Izvor: RTS, 16.Nov.2019, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta Makron želi od Evrope

Sa nogom na kočnici za pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana i, sa druge strane, urgiranjem da se Evropska unija hitno reformiše, francuski predsednik je evropski lider koji na sebe privlači najviše pažnje. Njegovi postupci tumače se kao nastojanje da preuzme lidersku ulogu na starom kontinentu. Za sada, njegovi spoljnopolitički istupi u Nemačkoj se ocenjuju kao drastični. Na unutrašnjem planu, dok protesti "žutih prsluka" i dalje traju, francuska ekonomija beleži znatan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rast.
NATO je u stanju moždane smrti. Amerikanci nisu oslonac. Evropa je na ivici ponora. Emanuel Makron je poput naziva svog pokreta - u maršu. Ali kuda?

"On za EU ne kaže ništa što i drugi, možda ne tako grubo, ali ne misle i, ne tako grubo, i ne kažu Ona će ili će umreti ili će se reformisati. To je brutalno rečeno, to je jezik koji Evropa mora da razume, koji Francuzi razumeju i koji mi moramo da razumemo ovde na Zapadnom Balkanu", kaže Radomir Diklić, bivši ambasador u Francuskoj.
Makron razume poruku francuskih birača - gotovo 60 odsto njih je protiv proširenja EU. Između redova njegove parole, reforme pre proširenja, analitičari čitaju predlog koncepta - Evrope koncentričnih krugova.
"To je koncept koji je blizak idejama regionalizacije Evrope, na njen sever i jug, na istok i centralnu Evropu. Bez obzira koliko su negativno primljene njegove izjave o proširenju, njegov zahtev da EU prvo reformiše samu sebe, je poptuno opravdan", kaže Boško Jakšić, spoljno-politički komenatator.
"Imamo provincijalnu Francusku, radničku koja se bavi pitanjima koja se tiču Francuske. Sa druge strane imamo tu nekakvu globalističku kolonijalnu i postkolonijalnu elitu. Oni misle da Francuska treba da bude globalna sila. Makron se obraća toj drugoj Francuskoj", rekao je dr Boris Petrović, filolog sa Sorbone.
Druga sile evrozone, pod Makronovim reformama, jača neslućenom brzinom. Mada će prva Francuska uskoro na ulicama obeležiti godišnjicu u žutim prslucima.
"Francuzi kažu je da je njihov predsednik zapravo kralj sa ograničenim mandatom, a Makron je neko ko koristi te mogućnosti u njihovom maksimalnom potencijalu, on vlada na taj jupiterijanski način", kaže Petrović.
Van Francuske, njegov način buđenja evroatlantskih partnera, nemačka kancelarka naziva drastičnim. Hladan doček za, kako se očekivalo, francusko-nemačku osovinu.
"Ne znači da se o tome ne razgovara u onome što se zove duboka administacija o rešenjima, idejama i polupredlozima koje je Makron izneo", rekao je Diklić.
"Otvara se proces borbe za liderstvo u kome se Francuska kandiduje da preuzme ulogu kojuje Nemačka do sada imala. To je jedna njegova taktička borba", kaže Jakšić.
Energični lider navikao je da preskače stepenike - od finansijskog inspektora do ministra ekonomije. Kao investicioni bankar zaradio je milione, a na čelo Francuske došao već u kasnim tridesetim.
Osim donekle sa Sarkozijem, teško ga je uporediti sa bilo kojim prethodnikom. Ipak, drži do Francuske kao velike sile koja može - u svakom ternutku - sve da kaže.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   NATO

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.