Srpsko pravosuđe očekuju bolne reforme

Izvor: RTS, 10.Feb.2014, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsko pravosuđe očekuju bolne reforme

Promene koje očekuje srpsko pravosuđe jesu bolne ali neophodne, ocenili su eksperti Evropske komisije u razgovoru sa ministrom Nikolom Selakovićem.

Eksperti Evropske komisije izjavili su, u razgovoru sa ministrom pravde i državne uprave Nikolom Selakovićem, da su mnoge bolne tačke koje danas postoje u srpskom pravosuđu, imale i druge razvijene zemlje Evropske unije i da su promene koje očekuje srpsko pravosuđe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << isto tako bolne ali neophodne.

U posetu Srbiji došli su eksperti Evropske komisije iz Brisela kako bi analizirali trenutno stanje u pravosuđu.

Selaković se zahvalio delegaciji EK na poseti i rekao da je svaka ekspertska poseta iz Brisela dragocena za Srbiju i njeno pravosuđe, jer one dodatno pomažu u određivanju prioriteta i ciljeva, kao i u pronalaženju najboljih rešenja za postojeće probleme.

Selaković je izrazio uverenje da će izveštaj koji bude sačinjen nakon ove posete eksperata Evropske komisije pomoći pravosudnim institucijama da objektivno sagledaju sliku pravosuđa u Srbiji.

Selaković je rekao da je Ministarstvo pravde i državne uprave i druge relevantne pravosudne institucije, posvećene implementaciji Nacionalne strategije reforme pravosuđa 2013-2018. godine i Akcionom planu koji prati tu strategiju.

On je naveo da je u toku i sprovođenje Nacionalne strategije borbe protiv korupcije, kao i da je Vlada nedavno usvojila Strategiju reforme javne uprave, čiji će prateći Akcioni plan biti završen u narednih mesec i po dana.

Selaković je rekao da će predstavnici pravosudnih institucija iz Srbije raditi sa ekspertima EU na izradi Akcionog plana za pregovaranje Poglavlja 23 i da će im u tom procesu od velike koristi biti izveštaj eksperata.

Eksperti Evropske komisije su istakli da je ta poseta od važnosti za izradu Izveštaja o skriningu za Poglavlje 23, kao i da će doprineti sagledavanju postojećih problema i načinu njihovog rešavanja.

Oni su naveli da nisu došli da kritikuju, već da pomognu Srbiji da reši probleme.

Govoreći o problemu starih predmeta i preopterećenosti sudova, eksperti su ukazali na to da su mnoge bolne tačke koje danas postoje u srpskom pravosuđu, imale i druge razvijene zemlje Evropske unije i da su promene koje očekuje srpsko pravosuđe isto tako bolne ali neophodne, saopštilo je Ministarstvo.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

EK: Pravosuđe očekuju bolne reforme

Izvor: B92, 10.Feb.2014

Beograd -- Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković sastao se sa ekspertima Evropske komisije koji su došli u posetu kako bi analizirali stanje u pravosuđu...Kako je saopštilo Ministarstvo pravde i državne uprave, Selaković je rekao da je svaka ekspertska poseta iz Brisela dragocena za...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.