Ponedeljak, 10.02.2014.

18:17

EK: Pravosuđe očekuju bolne reforme

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković sastao se sa ekspertima Evropske komisije koji su došli u posetu kako bi analizirali stanje u pravosuđu.

Izvor: Tanjug

Default images

Kako je saopštilo Ministarstvo pravde i državne uprave, Selaković je rekao da je svaka ekspertska poseta iz Brisela dragocena za Srbiju i njeno pravosuđe, jer pomaže u određivanju prioriteta i ciljeva, kao i u pronalaženju najboljih rešenja za postojeće probleme.

Selaković je izrazio uverenje da će izveštaj eksperata EK, koji bude sačinjen nakon ove posete, pomoći pravosudnim institucijama da objektivno sagledaju sliku pravosuđa u Srbiji.

Tokom sastanka, Selaković je naveo da je Ministarstvo pravde i državne uprave, zajedno sa drugim relevantnim pravosudnim institucijama, u potpunosti posvećeno sprovođenju Nacionalne strategije reforme pravosuđa 2013-2018. godine i Akcionom planu, koji prati tu strategiju.

Ministar je naveo da je, pored ove strategije, takođe, u toku i sprovođenje Nacionalne strategije borbe protiv korupcije, kao i da je Vlada nedavno usvojila Strategiju reforme javne uprave, čiji će prateći Akcioni plan biti završen u narednih mesec i po dana.

Selaković je rekao da će predstavnici pravosudnih institucija iz Srbije zajedno sa ekspertima EU raditi na izradi Akcionog plana za pregovaranje o Poglavlju 23 i da će im u tom procesu od velike koristi biti izveštaj eksperata koji su u poseti.

Eksperti EK su istakli da je ova poseta od važnosti za izradu Izveštaja o skriningu za Poglavlje 23, kao i da će doprineti sagledavanju postojećih problema i načinu njihovog rešavanja.

Oni su naveli da nisu došli da kritikuju, već da pomognu Srbiji da reši probleme, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Govoreći o problemu starih predmeta i preopterećenosti sudova, eksperti su ukazali da su mnoge bolne tačke, koje danas postoje u srpskom pravosuđu, imale i druge razvijene zemlje EU i da su promene koje očekuje srpsko pravosuđe isto tako bolne, ali neophodne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: