Srpska ekonomija gura region, ali treba jači rast

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2019, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska ekonomija gura region, ali treba jači rast

U atmosferi usporavanja svetske ekonomije, rast u regionu Zapadnog Balkana dostigao je u proteklom periodu projektovani nivo od 3,5 procenata, zahvaljujući prevashodno ubrzanju ekonomske aktivnosti u Srbiji, ali da bi se ovaj pozitivan trend nastavio i u narednim godinama, neophodan je snažniji rast srpske ekonomije i više investicija.

Ovo je poruka predsednika Saveza ekonomista Srbije Aleksandra Vlahovića sa zvaničnog otvaranja i prvog radnog dana  26. Kopaonik biznis foruma, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji je počeo intoniranjem himne Srbije "Bože pravde".

Vlahović je na početku Foruma rekao da je kao rezultat  makroekonomske stabilnosti, ostvarenog budžetskog suficita, dobrih fiskalnih kretanja, javni dug u Srbiji smanjen, da je na na kraju prošle godine iznosio približno 54 odsto BDP-a , s tim da se ovaj trend nastavlja.

"To je dobro, jer se time povećava fiskalni prostor koji će biti potreban u uslovima očekivanog pogoršanja svetske konjukture" naveo je Vlahović.

U atmosferi sve češćih najava krize širih razmera, stanje u javnim finansijama i privredi Srbije je značajno unapređeno u odnosu na poziciju iz  2008. godine.

"Regulacija bankarskog sektora je neuporedivo bolja, privreda se ne zadužuje tako lako, međutim potreban je oprez", napominje Vlahović.

Eventualna kontrakcija ino-tražnje i priliva kapitala će svakako ugroziti nivo aktivnosti i poslovna zajednica za to treba da bude spremna, ukazuje predsednik SES-a.

"Vlada  treba da sačuva fiskalni prostor za anticiklične intervencije, stoga oprezno sa povećanjem tekuće potrošnje".

On je naveo da je zaposlenost u našoj zemlji na predkriznom nivou.

Nezaposlenost, a posebno nezaposlenost mladih, zajedno sa nepovoljnim demografskim razvojem i migracijom stanovništva je i dalje najveći problem, rekao je Vlahović.

"Srednjoročna projekcija razvoja ekonomske aktivnosti je blago pozitivna, u ovoj i narednoj godini očekuje se rast od 3,5 i 3,4 procenta, respektivno".

Međutim, upozorava, eksterni rizici postaju dominantni faktor koji će uticati na realizaciju makroprojekcija.

U prethodnoj godini, podseća, okončana je privatizacija RTB Bor i PKB-a i pokrenut je stečaj u Azotari.

"Na taj način je smanjena lista preduzeća koja su usled svoje veličine i neuspešnosti imala negativni efekat na javne finansije".

Međutim, dodaje, još uvek čeka rešenje grupa preduzeća u kojoj je formalno zaposleno 15.000 radnika.

"Izostao je napredak u restrukturiranju najvećih javnih preduzeća, sa izuzetkom Železnica, kao i javnih komunalnih preduzeća u većim gradovima" zaključio je Vlahović.

Centralna tema skupa, koji traje do 6. marta i održava se u hotelu "Grand", biće "Srbija 10 godina posle velike recesije: Snažan rast kao imperativ".

"Srpski Davos" je neformalno otvoren u nedelju uveče koktelom dobrodošlice, a prethodno su održani specijalni događaji, odnosno dva panela - "Kreativna ekonomija stvara Srbiju" i panel "Startapi: Digitalni motor Srbije".

Tokom foruma biće organizovano 26 panela, tri plenarne sesije i šest specijalnih događaja, najavio je predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) i predsednik Programskog odbora KBF Aleksandar Vlahović.

Kako kažu organizatori, ovogodišnji KBF izazvao je do sada najveće interesovanje učesnika, čime se potvrđuje važnost tema koje se pokreću i svih konstruktivnih rasprava i kritičkih analiza.

Kako je najavljeno, danas će se obratiti premijerka Ana Brnabić, potom guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali.

Za drugi dan foruma najavljeno je učešće i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, ministra rada Zorana Đorđevića, ministra za inovacije i tehnologiju Nenada Popovića.

Takođe, na KBF pored ministara iz Vlade Srbije, obratiće se i najznačajniji srpski privrednici iz bankarskog, osiguravajućeg, ICT sektora, sektora trgovine, turizma, energetike, poljoprivrede, farmaceutske industrije, predstavnici javnih preduzeća, lokalnih samouprava, međunarodnih finansijskih institucija, ambasadori, privrednici iz regiona, predstavnici Fiskalnog saveta, kao i domaći i strani ekonomski teoretičari.

Specijalni gost ovogodišnjeg KBF biće predsednik Svetske akademije nauka i umetnosti Geri Džejkobs, a prvi put na forumu kao specijalni gost biće i generalni direktor za proširenje pri Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson.

"Želimo da analiziramo šta je urađeno u proteklih 10 godina nakon početka svetske ekonomske krize", rekao je Vlahović na konferenciji za novinare ove nedelje.

Neke od tema koje će biti zastupljenje na KBF su start-apovi, kao digitalni pokretač Srbije, regionalni ekonomski razvoj Zapadnog Balkana, osnaživanje digitalne ekonomije, kreativna ekonomija, inovacije...

Kao i prethodnih 11 godina, koncepcijski pokrovitelj ovog ekonomskog skupa je predsednik Vlade Srbije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

POČINJE SRPSKI DAVOS Danas svečano otvaranje Kopaonik biznis forum

Izvor: Blic, 04.Mar.2019

U fokusu ovogodišnjeg Kopaonik biznis forum (KBF), koji se danas svečano otvara, biće kako postići snažan ekonomski rast Srbije i obezbediti brže približavanje prosečnom standardu Evropske unije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.