Srednjoškolci debatovali sa Dežerom o EU, zapošljavanju i Kosovu

Izvor: Blic, 10.Maj.2012, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srednjoškolci debatovali sa Dežerom o EU, zapošljavanju i Kosovu

Dve stotine učenika srednjih škola u Beogradu je u okviru manifestacije „Evropa otvoreno 2012“ debatovalo juče u Domu omladine sa šefom delegacije EU Vensan Dežerom koji je strpljivo odgovarao na sva njihova pitanja. Vensan Dežer strpljivo je odgovarao na sva pitanja srednjoškolaca o EU

Srednjoškolci su od Dežera želeli da saznaju da li će pristupanje Srbije EU mladima obezbediti bolje obrazovanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sigurne poslove nakon studija i bolji standard života.

Najveće interesovanje među mladima, međutim, bilo je pitanje Kosova i kako EU taj problem namerava da reši.

Dežer, iznenađen velikim interesovanjem mladih za ovu temu, rekao je da je dobro da se o tome razgovara.

- Bio sam pomalo iznenađen, ali bilo bi pogrešno da se o tome ne diskutuje, jer ovako možemo i mlade da podstaknemo da razmišljaju o rešenju ovog problema. Ovo je bila prilika da zaustavimo slogane i parole koje kruže i svi stvarno razmislimo šta bi moglo biti urađeno po tom pitanju – rekao je Dežer.

Putovanja i posao glavna

briga budućih studenata

Mogućnost putovanja bez viza i zapošljavanja u inostranstvu je budućim studentima bila jedna od najvažnijih tema debate.

- Najviše mi se dopada mogućnost studiranja u inostranstvu, sa troškovima

koji će biti manji ako postanemo članica EU. To sigurno znači i bolji posao za mene sutra. Mislim da će ulazak u EU rešiti mnogo problema u našoj zemlji - rekla je Milica (17).

Iskustva mladih sa ekskurzija i putovanja po zemljama članica EU su pozitivna i mnogi misle da će pristupanje Srbije rešiti probleme u zemlji i osigurati poslove i bolji život.

- Putovala sam dosta po Evropi i znam da oni mnogo bolje žive od nas. Njihove plate su veće, a cene manje, kod nas je obrnuto i to je veliki problem. Standard života, izgled gradova i ulica, siguran posao nakon studija, oni to imaju, a mi ne. Mislim da će nam ulazak u EU doneti sve to - dodala je Marija, učenica Pete beogradske gimnazije.

Međutim ima i onih koji i nakon razgovora sa amasadorom Dežerom misle da pristupanje EU ne rešava probleme Srbije, naprotiv.

- Ne mislim da će nam biti mnogo bolje. Ostaćemo bez Kosova i bez prava glasa. Sve odluke će donositi drugi umesto nas - rekao je Miloš (18), učenik Ekonomske škole.

Dežer je imao stpljenja i razumevanja za sva pitanja srednjoškolaca, ali je dodao da mladi treba da razmeju da EU neće rešiti sve probleme u Srbiji i da će i mladi morati dosta da rade da bi Srbija napredovala.

Povezane vesti: Predstavljen “Evropski dnevnik” za srednjoškolce Radionica na temu trefikinga u Domu omladine File: Hag ostaje uslov Dežer: Mišljenje EU o članstvu Srbije 2011.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.