Srbima neprihvatljiv plan Karla Bilta

Izvor: TvojPortal.com, 27.Nov.2011, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbima neprihvatljiv plan Karla Bilta

Izvor:Vestionline Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je danas da se predlog ministra inostranih poslova Švedske Karla Bilta o uporednim razgovorima verovatno odnosi na neki oblik plana "Ahtisari plus", ali da je svaki oblik tog plana neprihvatljiv za Srbe u pokrajini.


Ristić je rekao da je potrebno organizovati nove pregovore o Kosovu i Metohiji i to pred Savetom bezbednosti UN, a ne pod pokroviteljstvom Evropske unije, jer je najveći broj zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Unije priznao nezavisno Kosovo.
"Oni i ako imaju neku ideju za sever Kosova, onda je to da taj prostor ostane u okviru nezavisnog Kosova, što je za nas neprihvatljivo", rekao je on.

Ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt predložio je da se uporedo sa razgovorima o tehničkim pitanjima između Kosova i Srbije organizuju i razgovori EU - Kosovo, kako bi se došlo do rešenja za sever.
Bilt u pismu visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i komesaru za proširenje Štefanu Fileu ističe da je sever sada odvojen od ostalog dela Kosova više nego ikada i da se zbog toga EU nalazi pred dva izazova - da insistira na odbijanju podele Kosova ali i da nađe primenjivo rešenje za sever zemlje.
Predsednik Skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić rekao je da pregovori koje vodi Borislav Stefanović, uz posredovanje Roberta Kupera, nisu pregovori već "ispunjavanje zahteva Prištini", a da je prvi zahtev da se uspostavi granica na prelazima Jarinje i Brnjak.
"Pregovori koje pominje Bilt možda bi imali nekog smisla kada bi se od Prištine tražilo da ispuni neke uslove, da joj se postavi pitanje šta je sa povratkom proteranih, šta je sa 250.000 Srba. Neka se oni vrate pa da onda vidimo kako će da funkcioniše sever pokrajine", rekao je on. Opširnije na linku

Sever Kosmetaslavisa ristic
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.