Srbija uskladjuje politiku sa EU

Izvor: VOA, 13.Maj.2015, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija uskladjuje politiku sa EU

Srbija se obavezala da postepeno usklađuje svoju spoljnu politiku sa EU do stupanja u članstvo, a do tada se rukovodi svojim ekonomskim i političkim interesima, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Na konferenciji o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, on je rekao da je procenat usaglašenosti spoljne >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << politike Srbije sa politikom EU proteklih godina išao i do 97 odsto, a da je on sada nešto niži zbog odluke da se ne uvode sankcije Rusiji.

Po rečima Dačića razgovori o poglavlju 31, o usaglašavanju spoljne i bezbednosne politike sa EU, se uglavnom svode na to hoće li se Srbija pridružiti sankcijama protiv Ruske Federacije:

"Tokom ove godine u većoj meri smo se pridruživali odlukama EU. Sada je taj procenat za 10 odsto veći, kada se radi o odlukama Saveta EU, odnosno 20 odsto veći pri pružanju podrške stavovima EU u drugim međunarodnim organizacijama. Da budem precizan – pridružujemo se svemu, osim sankcijama prema Ruskoj Federaciji."

Bivši premijer i nekadašnji ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt je ukazao da je u EU na delu zamor od proširenja, što zbog uticaja ekonomske krize, što zbog političkih dešavanja u ovom regionu. Govoreći o sankcijama protiv Rusije on je rekao da nije pristalica sankcija kao načina za ostvarivanje ciljeva:

"Vidim potrebu za sankcijama kao podršku političkog paketa. Ali, postoji deo tog paketa sa veoma specifičnim elementima koji treba da budu urađeni. I zato verujem da su sankcije ograničene, ali ipak postojeće protiv Rusije, suštinski deo očuvanja evropske bezbednosti."

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport je rekao da se stalno govori o zamoru od proširenja, ali da bi možda trebalo reći i nešto o zamoru strpljenja, zbog čega smatra da bi trebalo nastaviti pregovore sa Srbijom i prva poglavlja otvoriti tokom godine:

"Početak izgradnje prošlogodišnjih pristupnih pregovora i otvaranje prvih poglavlja ove godine, to su ključni zaključci visokog predstavnika koje treba pročitati."

Bivši savetnik u Evropskoj službi za spoljno delovanje Robert Kuper je ocenio da je dogovor o Zajednici srpskih opština veoma bitan, jer je to način da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju pravo glasa i izraze svoje mišljenje. Na dugi rok, to je najvažniji način da srpski narod ima budućnost i opstane na Kosovu i Metohiji, rekao je Kuper.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.