Srbija ublažava stavove u EU

Izvor: B92, 12.Sep.2013, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ublažava stavove u EU

Beograd -- Naši zvaničnici kreću u diplomatsku ofanzivu kako bi ublažili tačke u pregovaračkom okviru EU, saznaju Novosti.

Kako Novosti saznaju, zvanični Beograd kreće u žestoku diplomatsku ofanzivu kako bi konačna verzija pregovaračkog okvira bila što povoljnija za Srbiju, a zahtevi oko Kosova što "mekše" formulisani.

Srbija će pokušati da okupi što širi evropski front, kako bi se na Berlin izvršio pritisak da u foto-finišu izrade pregovaračkog okvira >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odustane od insistiranja da u dokument bude ugrađen i uslov da „Beograd do završetka pregovora sa Prištinom potpiše sporazum o dobrosusedskim odnosima“.

Zahtev Nemačke, prema saznanjima ovog lista, biće i da se maksimalno zaoštri „tačka 4“ okvira, koja se odnosi na privremeni prekid pregovora, ukoliko se proceni da Srbija ne ispunjava zadate obaveze, pre svega u implementaciji sporazuma sa Prištinom.

Srbija će, s druge strane, tražiti pomoć pet članica koje nisu priznale Kosovo, ali i Italije, Austrije, Francuske i Velike Britanije, da se u finalnom tekstu sve formulacije zadrže na „normalizaciji odnosa“. Pokušaćemo i da izlobiramo da se suspenzija pregovora može razmatrati samo ako tu inicijativu pokrene minimum jedna trećina članica EU.

Ružić i Mišćevićeva u Briselu

Ružić kaže da su napori Vlade u procesu integracija uveliko prepoznati u EU, pa i u Nemačkoj. On će sa šeficom pregovaračkog tima Tanjom Miščević 17. septembra putovati u Brisel, gde će imati seriju razgovora sa briselskim zvaničnicima.

Kako tvrde izvori Novosti, konačna verzija okvira, čiji je nacrt komesar za proširenje Štefan File skrojio na 15 strana, brusiće se do poslednjeg momenta, tačnije 20. decembra, kada bi trebalo da je usvoji Evropski savet i donese odluku o početku pregovora u januaru.

Da Srbiji narednih nedelja predstoji žestoka borba kako bi se sprečili pokušaji zaoštravanja pregovaračkog okvira najavio je i premijer Ivica Dačić.

Ministar bez portfelja zadužen za EU Branko Ružić, takođe potvrđuje, za „Novosti“, da će Srbija uložiti veliki diplomatski napor kako bi okvir bio što povoljniji po našu zemlju:

"Delovaćemo na dva koloseka kako bismo 'umekšali' sve formulacije u dokumentu. Lobiraćemo kod prijateljskih zemalja i konkretnim akcijama pokazati da je opredeljenost ove Vlade da ispuni sve preuzete obaveze i uradi sve što može u rešavanju kosovskog problema, ne zadirući u statusnu neutralnost"

Potpredsednik skupštinskog Odbora za EU Laslo Varga, kaže za Novosti da će članice EU dorađivati pregovarački okvir do „minut do 12“ i odluke u decembru:

"Obaranja ruku' najviše će biti oko zahteva u poglavlju 35, koje se odnosi na Kosovo. Međutim, mnoge države, a pogotovo one u našem okruženju, pokušaće da ugrade i neke svoje zahteve - od poštovanja prava manjina do pitanja granica", upozorava Varga.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.