Izvor: Radio 021, 08.Dec.2019, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u utorak otvara još jedno poglavlje sa EU - o slobodnom kretanju kapitala

Evropska unija je odlučila da u pregovorima o prijemu Srbije u EU u utorak otvori još jedno poglavlje - o slobodnom kretanju kapitala, bitno za jačanje ekonomskih veza i investicija u Srbiju.

To su agenciji Beta najavili zvaničnici u Savetu ministara EU u Briselu, navodeći da je odluka o otvaranju novog poglavlja u pregovorima sa Srbijom usaglašena na sastanku Komiteta ambasadora stalnih predstavnika pri EU i Radne grupe za proširenje EU.

Poglavlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << o slobodnom kretanju kapitala će biti otvoreno u utorak predveče na međuvladinoj konferenciji EU-Srbija, na margini zasedanja šefova diplomatija EU u Briselu.

Zvaničnici Vlade Srbije su ranije izrazili nezadovoljstvo time što se otvara samo jedno poglavlje, jer smatraju da je Srbija spremna i za otvaranje još tri poglavlja: o slobodnom kretanju radne snage, o transevropskim mrežama, o politici saobraćaja.

Izvori u Briselu su mišljenja da u ovom trenutku verovatno saglasnost o otvaranju više poglavlja teško da je mogla da se usaglasi imajući u vidu da u telima EU predstoji temeljita rasprava o predlozima za promenu "metodologije" procesa proširenja EU, na zahtev Francuske i nekoliko drugih članica Unije.

Cilj promena je da proces proširenja EU postane delotvorniji i "opipljiviji" za građane zemalja-kandidata.

Ta promena metodologije, rekli su zvaničnici Evropske komisije i nekih vlada EU, ne mora ali može da obuhvati i kandidate za članstvo koji već uveliko pregovaraju s Unijom, ako se obostrano zaključi da je to korisno i svrsishodno.

Promena "metodologije" proširenja na kojoj već radi Evropska komisija, trebalo bi da se usaglasi do majskog samita EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.