Otvara se novo poglavlje u utorak

Izvor: B92, 08.Dec.2019, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvara se novo poglavlje u utorak

Brisel -- Evropska unija je odlučila da u pregovorima o prijemu Srbije u EU u utorak otvori još jedno poglavlje.

Reč je o slobodnom kretanju kapitala, što je bitno za jačanje ekonomskih veza i investicija u Srbiju.

To su agenciji Beta najavili zvaničnici u Savetu ministara EU u Briselu, navodeći da je odluka o otvaranju novog poglavlja u pregovorima sa Srbijom usaglašena na sastanku Komiteta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ambasadora stalnih predstavnika pri EU (COREPER) i Radne grupe za proširivanje EU.

Poglavlje o slobodnom kretanju kapitala će biti otvoreno u utorak predveče na međuvladinoj konferenciji EU-Srbija, na margini zasedanja šefova diplomatija EU u Briselu.

Zvaničnici Vlade Srbije su ranije izrazili nezadovoljstvo time što se otvara samo jedno poglavlje jer smatraju da je Srbija spremna i za otvaranje još tri poglavlja: o slobodnom kretanju radne snage, o transevropskim mrežama, o politici saobraćaja.

Izvori u Briselu su mišljenja da u ovom trenutku verovatno saglasnost o otvaranju više poglavlja teško da je mogla da se usaglasi imajući u vidu da u telima EU predstoji temeljita rasprava o predlozima za promenu "metodologije" procesa proširivanja EU, na zahtev Francuske i nekoliko drugih članica Unije. Cilj promena je da proces proširivanja EU postane delotvorniji i "opipljiviji" za građane zemalja-kandidata.

Ta promena metodologije, rekli su zvaničnici Evropske komisije i nekih vlada EU ne mora, ali može da obuhvati i kandidate za članstvo koji već uveliko pregovaraju s Unijom, ako se obostrano zaključi da je to korisno i svrsishodno.

Promena "metodologije" proširivanja na kojoj već radi Evropska komisija, trebalo bi da se usaglasi do majskog samita EU i Zapadnog Balkana, u Zagrebu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SLOBODA KRETANJA KAPITALA Srbija u utorak otvara novo poglavlje u pregovorima sa EU

Izvor: Blic, 08.Dec.2019

EU i Srbija na Međuvladinoj konferenciji u utorak, 10. decembra, u Briselu otvoriće poglavlje 4 koje se odnosi na slobodu kretnja kapitala.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.