Srbija traži hitan odgovor EU na zatvaranje granice Hrvatske za kamione

Izvor: Blic, 21.Sep.2015, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija traži hitan odgovor EU na zatvaranje granice Hrvatske za kamione

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić zatražio je danas hitnu reakciju EU na to što Hrvatska "bez ikakvog osnova i uz flagrantno kršenje" Sporazuma Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju, ne dozvoljavaju ulazak kamiona iz Srbije.

"Hrvatska je kao članica Evropske unije dužna da poštuje sve odredbe Sporazuma Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju, i zato naša zemlja očekuje reakciju Brisela u cilju što hitnijeg rešavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovog pro blema", napisao je Ljajić u pismu evropskom komesaru za proširenje i susedsku politiku Evropske unije, Johanesu Hanu, a saopštio je Ljajićev kabinet.

Ministar je naveo da su kolone kamiona iz pravca Srbije na graničnom prelazu Batrovci-Bajakovo, koji je inače jedini bio otvoren za teretni saobraćaj između Srbije i Hrvatske, dugačke i po deset kilometara.

Ljajić je upitao nadležne u EU ko će nadoknaditi ogromnu štetu koju zbog blokade trpe srpska privreda i izvoznici, i naveo da je veliki deo robe u zaustavljenim kamionima kvarljiv.

Potpredsednik Vlade je ocenio da su "ovakvom nerazumnom odlukom hrvatskih institucija" narušeni i osnovni principi Svetske trgovinske organizacije, čija politika počiva na slobodi kretanja roba i usluga.

"Potpuno je začuđujuće da Hrvatska svoju odluku pravda razlozima bezbednosne prirode i migrantskom krizom, sa kojom se suočava i naša zemlja, a nikome u Vladi Srbije nije palo na pamet da zbog toga zatvara granice, sprečava normalno odvijanje saobraćaja, zaustavlja protok roba i usluga i narušava osnovna načela na kojima počiva slobodno evropsko tržište", dodao je Ljajić.

Ministar je naveo da je Srbija čvrsto opredeljena za očuvanje regionalne stabilnosti i dobrosusedskih odnosa i da očekuje da se tim principima rukovode i svi ostali.

Hrvatska policija je ranije danas saopštila da je sinoć na graničnom prelazu Bajakovo obustavljen saobraćaj za teretna vozila iz Srbije u Hrvatsku. Zbog velikog broja izbeglica, Hrvatska je pre nekoliko dana zatvorila sedam od ukupno osam graničnih prelaza sa Srbijom.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Rasim Ljajić

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Srbija traži hitan odgovor EU na zatvaranje granice Hrvatske za kamione

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Sep.2015

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić je danas zatražio hitnu reakciju EU na to što Hrvatska "bez ikakvog osnova i uz flagrantno kršenje" Sporazuma Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju, ne dozvoljavaju ulazak kamiona iz Srbije..."Hrvatska je kao članica Evropske unije...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.