Srbija se raduje i dosta očekuje od predsedavanja Hrvatske EU, mi smo ovde svi naši

Izvor: B92, 04.Jul.2019, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija se raduje i dosta očekuje od predsedavanja Hrvatske EU, mi smo ovde svi naši"

Poznanj -- Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija dosta očekuje od hrvatskog predsedavanja Evropskom unijom u prvoj polovini 2020. godine.

"Srbija se raduje i dosta očekuje od predsedavanja Hrvatske EU. Mi smo ovde svi naši i nama je interes da jedni druge pomažemo. Zato mislim da je važno da predsedavanje Hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bude u skladu sa interesima celog regiona", rekao je Dačić novinarima u Poznanju, gde učestvuje na samitu zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

On je čestitao i hrvatskoj ministarki spoljnih poslova Mariji Pejčinović Burić na izboru za generalnu sekretarku Saveta Evrope, navodeći da je i ta pozicija veoma važno mesto za region.

Dačić je istakao da Srbija smatra da su sve zemlje u regionu prijateljske, da imaju iste probleme i da nijedna ne bi trebalo da se raduje neuspesima druge.

"Mislim da bi za ceo region bilo dobro da počnemo da se smatramo nekim regionom i da jedni druge guramo i podržavamo. Neko će reći da je to nova Jugoslavija, ali ja ne pričam o tome, govorim da imamo zajedničke interese i da bi bilo bolje da o tome javno govorimo, nego da u raznim čekaonicama svi isto mislimo, a niko ne sme da kaže", rekao je Dačić.

Upitan o situaciji u BiH, Dačić je rekao da smatra da treba da se poštuju principi na kojimaje BiH zasnovana, kao država ravnopravnih tri naroda i dva entiteta.

"Nije dobro ići u ekstremnu politiku ni na jednu ni na drugu stranu, ni u pravcu razbijanja BiH, ali ni u pravcu unitarizacije, tako da se zanemaruju interesi nekih naroda. Tu ne mislim samo na Srbe, već i na Hrvate i probleme koje hrvatski narod u BiH ima", rekao je Dačić.

Istakao je da Srbiji nije u interesu da bilo gde ima sukoba, već da je potreban mir u regionu.

"EU da sačuva autoritet"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da EU mora da sačuva autoritet i ne sme da dozvoljava da se dogovori Beograda i Prištine ne ispunjavaju.

"Ja sam potpisao Briselski sporazum. Što sam ga potpisao, ako pet, šest godina nakon toga neko kaže da to neće da ispunjava", upitao je Dačić.

EU mora, ne samo da sankcioniše Prištinu, već i da vodi taj proces na autoritativan način, da "postoji dobro vođstvo EU u celini", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje kako vidi ono što jesu i posebno onim što nisu postigli Federika Mogerini i Johanes Han i da li misli da će novi pregovarači imati neke nove ideje.

Dačić je rekao da pozitivno ocenjuje ono što je Federika Mogerini želela da uradi, ali sama činjenica da nema jedinstvenog pristupa među različitim državama unutar EU, pokazuje da uvek oni koji ne žele nešto da ispune tu traže alibi i na njih se nikad ne izvrši pritisak do kraja.

"Za razliku od toga, na primer, kada treba izvršiti pritisak na Srbiju, obavezno se svi jave", konstatovao je Dačić.

"Ali, nismo tu da kukamo i da se žalimo. Da poželimo sreću i uspeh novim čelnicma EU i nadam se da ćemo napraviti neke krupnije korake napred", rekao je Dačić.

Upitan za izjavu premijera Slovenije Marjana Šareca da je ta zemlja zainteresovana za mesto evropskog komesara za proširenje u budućem sazivu Evropske komisije, Dačić je rekao Srbiju niko o tome ni ne pita, kao da nemamo unapred ni favorite, ni neke koje ne bismo voleli.

"Smatramo da su sve zemlje iz regiona naše prijateljske zemlje i da svi imamo iste probleme i da ne treba da se radujemo nespesima jedni drugih. Imamo veoma pozitivan stav prema zahtevima drugih u regionu i za sve bi bilo dobro da počnemo da se smatramo nekim regionom i da jedni druge guramo i podržavamo", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dačić: EU mora da sačuva svoj autoritet

Izvor: Blic, 04.Jul.2019

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Evropska unija mora da sačuva svoj autoritet i da ne sme da dozvoljava da se dogovori iz dijaloga Beograda i Prištine ne ispunjavaju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.