Srbija pridaje izuzetan značaj odnosima sa Grčkom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2019, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija pridaje izuzetan značaj odnosima sa Grčkom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendijasom da što skorija integracija svih zemalja Jugoistočne Evrope u EU predstavlja jedinu realnu garanciju za trajnu i održivu stabilizaciju celog regiona.

Vučić je rekao i da Srbija pridaje izuzetan značaj odnosima sa Grčkom, koji su zasnovani na istinskom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dvaju naroda i sa zadovoljstvom prihvatio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poziv predsednika Prokopisa Pavlopulosa da poseti Grčku 10. decembra ove godine, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

"Visoko cenimo dosledan i principijelan stav Grčke o nepriznavanju jednostrano priznate nezavisnosti Kosova. Zahvalni smo Grčkoj na interesu koji pokazuje za dijalog Beograda i Prištine, kao i za podršku implementaciji Briselskog sporazuma", rekao je predsednik Vučić izrazivši nadu da će Grčka, kao i do sada, podržavati pozicije Srbije u međunarodnim organizacijama, uz poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava i Povelje UN.

Vučić je istakao i da je punopravno članstvo u EU u samom vrhu spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

"Uvereni smo da što skorija integracija svih zemalja Jugoistočne Evrope u EU predstavnika jedinu realnu garanciju za trajnu i održivu stabilizaciju celog regiona", rekao je Vučić i dodao da visoko ceni principijelnu poziciju Grčke po ovom pitanju i njeno aktivno angažovanje na ubrzanju procesa evrointegracija Srbije, kao i ostalih zemalja iz regiona.

Vučić je istakao da poseta ministra Dendijasa ima poseban značaj kao priprema za treći sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, koji će biti održan u decembru ove godine u Atini.

"Očekujemo da na predstojećem sastanku bude potpisana Deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva čime bi bio formalizovan najviši nivo saradnje između Republike Srbije i Republike Grčke", naglasio je Vučić istakavši da je Srbija izuzetno zainteresovana za unapređenje privredne saradnje sa Grčkom, posebno u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture, navodi se u saopštenju.

Dačić: Za Grke, kao i za Ruse, vežu nas emocije i ljubav

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbi najjače emocije i ljubav, pored ruskog naroda, gaje prema Grcima.

U spoljnoj politici prevladavaju interesi, ali postoje narodi koji međusobno imaju emocije i vole se. Takvi narodi su retki, ali Srbi najveće emocije, pored ruskog naroda, gaje za Grke, a zadatak političara je da ne kvare te dobre odnose, rekao je Dačić posle sastanka sa Dendijasom.

Dačić je najavio da će predsednik Vučić 10. decembra boraviti u Atini i da će rezultat te posete biti potpisivanje deklaracije o strateškom partnerstvu.

Zahvalni smo na grčkoj podršci teritorijalnom integritetu Srbije, što Atina nije priznala nezavisnost Kosova i što razume situaciju u kojoj se Srbija nalazi, izjavio je Dačić, uz konstataciju da veliko prijateljstvo treba da se pretvori u jako savezništvo.

Dendijas je rekao da između Atine i Beograda postoje izuzetne veze, zasnovane na čvrstom prijateljstvu dva naroda.

Saradnja nije zasnovana samo na politici, već i na ekonomiji. Srbi i Grci se oduvek oslanjaju jedni na druge. Grčka snažno podržava evropsku perspektivu Beograda. Srbija pripada evropskoj porodici, kao i druge zemlje Zapadnog Balkana, izjavio je Dendijas.

On je ocenio da je proširenje EU ključni element mira, stabilnosti i napretka regiona.

Evropski projekat ne može biti okončan bez zemalja Zapadnog Balkana, rekao je Dendijas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.