Izvor: RTS, 10.Dec.2019, 21:41

Srbija otvorila novo poglavlje u pregovorima sa EU

Srbija otvorila novo poglavlje u pregovorima sa EU

Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu Srbija je otvorila poglavlje 4 o slobodi kretanja kapitala. Otvaranje ovog poglavlja znači da Srbija sprovodi reforme, poručuje ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović. Komesar za proširenje Oliver Varhelji istakao je da je otvaranje novog poglavlja pozitivan signal kako za Srbiju tako i za zemlje Zapadnog Balkana, ali i za politiku proširenja.
To je drugo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poglavlje u pregovorima o članstvu u EU koje se otvara ove godine, nakon što je u junu otvoreno poglavlje 9 o finansijskim uslugama.

U tehničkom smislu za otvaranje su u ovom trenutku bila spremna još tri poglavlja – poglavlje 2 o slobodnom kretanju radnika, poglavlje 21 o trans-evropskim mrežama i 14 o politici saobraćaja, ali politička saglasnost između zemalja članica postignuta je samo za poglavlje 4.
Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji u Briselu predstavlja ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović koja je na konferenciji nakon otvaranja poglavlja rekla da je danas važan dan za evropski put Srbije.
"Otvorili smo 18. poglavlje u našim pristupnim pregovorima, 18 od 35 – znači da smo više od pola otvorili", dodala je Joksimovićeva i istakla da to nije cilj po sebi već zatvaranje poglavlja i postizanje onih standarda koji su obećani građanima i koju su zadati kao cilj.
Istakla je da pređena polovina puta u otvaranju poglavlja ima svoj značaj.
"Svakako pokazuje da Srbija ne stoji u mestu i bez obzira na atmosferu koja nije u poslednje vreme bila naklonjena politici proširenja, ipak ta politika opstaje. Ima svoje uspone i padove, ali i ovim otvaranjem poglavlja pokazujemo da je politika proširenja živa", navela je Joksimovićeva.

"Otvaranje poglavlja 4 o slobodnom kretanju kapitala nije samo signal regionu ili način kako bi se pokazalo da je politika proširenja živa, otvaranje ovog poglavlja znači da Srbija sprovodi reforme. Da li mogu da budu brže? Mogu. Posebno u nekim oblastima i trudićemo se u budućem periodu da ubrzamo taj proces, jer je u našem intresu pre svega", rekla je ministarka.
Ukazala je da ovo poglavlje dokazuje da je Srbija pored uspešnih ekonomskih reformi ostvarila određeni napredak u oblasti vladavine prava.
"Lično mislim da je na osnovu onoga što smo uradili u oblasti vladavine prava moglo da bude i više poglavlja otvoreno, ali mi smo poznati kao pristupajuća zemlja koja se ne žali, koja ne traži nikakve ustupke, već samo fer i pošten pristup i tako će biti i ubuduće", poručila je Joksimovićeva.
Varhelji: Radićemo na ubrzanju evropskog puta Srbije i regiona
Komesar za proširenje Oliver Varhelji kaže da je otvaranje novog poglavlja pozitivan signal kako za Srbiju tako i za zemlje Zapadnog Balkana, ali i za politiku proširenja.

"Zadovoljan sam što smo uspeli da otvorimo jedno poglavlje u pristupnim pregovorima sa Srbijom. To će pomeriti zemlju na putu ulaska u punopravno članstvo EU", izjavio je Varhelji.
Naglasio je da je otvaranje novog poglavlja sa Srbijom važno i za novu Evropsku komisiju koja je, kako je ocenio, potpuno posvećana evropskoj perspektivi celog Zapadnog Balkana.
"Moj lični prioritet će biti rad na proširenju i pristupanju Zapadnog Balkana i nadamo se da će najmanje jedna od ovih zemlja biti spremna da se pridruži Uniji na kraju ovog mandata Komisije", rekao je Varhelji.
Komesar za proširenje je ocenio da otvaranje poglavlja 4 pokazuje da ima napretka u reformama u Srbiji. "Videli smo da je Srbija napravila značajan napredak u oblasti slobodnog protoka kapitala, bezbednim platnim sistemima, prevenciji pranja novca i uspostavljanju uslova za zdravo poslovno okruženje", naveo je Varhelji.
Dodao je da je slobodan protok kapitala jedna od četiri osnovne slobode unutrašnjeg tržišta EU bez kojih je nemoguće postati članica, kao i da je preduslov za direktne strane investicije u zemlji.
"Posla još ima, mi smo tu da pomognemo Srbiji da završi taj posao i već sledeće godine otvori nova poglavlja", poručio je komesar.
Ukazao je da je važno da Srbija nastavi reformsku agendu i da kao "lider u pregovorima" treba da bude i primer zemljama regiona.
Poručio je da će nova Evropska komisija pokušati da "ubrza i obezbedi bolju dinamiku" procesu pristupanja Zapadnog Balkana i Srbije.
Varhelji je najavio da će već u januaru Evropska komisija izaći sa predlogom nove metodologije proširenja koja će se zasnivati na četiri kriterijuma – kredibilitetu, predvidljivosti, dinamici i jačem političkom vođstvu.

Nastavak na RTS...


 I drugi pišu o ovome:
 Povezane vesti
Srbija otvorila novo poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU

Srbija otvorila novo poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Dec.2019

Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu Srbija je u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom otvorila poglavlje 4, koje se odnosi na slobodu kretanja kapitala. To je drugo poglavlje koje je otvoreno ove godine, nakon što je u junu otvoreno poglavlje devet o finansijskim uslugama. Srbija je otvorila...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...


					Srbija otvorila poglavlje 4 u pregovorima o članstvu s EU

Srbija otvorila poglavlje 4 u pregovorima o članstvu s EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Dec.2019, 01:09

Srbija je večeras na međuvladinoj konferenciji sa EU otvorila u pregovorima o članstvu poglavlje 4 o slobodi kretanja kapitala, što je evropski komesar za proširivanje ocenio kao važno za Srbiju i ceo region jer će to “Srbiju pogurati na putu ka članstvu u Uniji”...Varheji je istakao da je...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.