Srbija otvara još dva poglavlja, treće stopirali Nemci

Izvor: B92, 06.Dec.2017, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija otvara još dva poglavlja, treće stopirali Nemci

Brisel -- Srbija će u ponedeljak 11. decembra u Briselu otvoriti dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU.

Konačnu odluku da se otvore poglavlja 6 i 30 doneli su danas ambasadori zemalja članica EU.

Na sastanku stalnih predstavnika zemalja članica EU (COREPER) na ambasadorskom nivou bez rasprave je potvrđena saglasnost svih 28 država Unije da Srbija u ponedeljak na Međuvladinoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konferenciji otvori dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

Radi se o poglavlju 6, koje pokriva oblast prava privrednih društava i poglavlje 30, koje govori o ekonomskim odnosima sa inostranstvom. Iako je i poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim odredbama do poslednjeg trenutka bilo predmet razmatranja među državama članicama, Tanjug saznaje da pet članica Unije nije dalo ”zeleno svetlo” za njegovo otvaranje.

Prema diplomatskim izvorima agencije u Briselu, među članicama koje ovoga puta nisu odobrile otvaranje ovog poglavlja nalaze se i Nemačka i Francuska.

Diplomatski izvori dodaju da te zemlje nisu zadovoljne napretkom koji je Srbija ostvarila u oblasti vladavine prava, odnosno u ispunjavanju Akcionog plana za poglavlje 23, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

Izveštaj o napretku u poglavljima 23 i 24 zemljama članicama prošlog meseca podnela je Evropska komisija. Na osnovu toga, ali i na osnovu izveštaja Evropske službe za spoljne poslove o napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, zemlje članice EU donele su političku odluku da Srbija do kraja 2017. godine otvori još dva, umesto tri nova poglavlja u svojim pristupnim pregovorima.

U Briselu ponavljaju da je napredak u poglavljima 23 i 24 koja se tiču vladavine prava u zemlji i poglavlju 35 koje prati normalizaciju odnosa Beograda i Prištine uslov za dalji napredak Srbije u celokupnim pristupnim pregovorima.

Do ovoga trenutka Srbija je u pregovorima o članstvu sa EU otvorila 10 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatovorena.

Ukupan broj poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU je 35.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija u ponedeljak otvara DVA NOVA POGLAVLJA na putu ka EU

Izvor: Blic, 06.Dec.2017

Srbija će u ponedeljak, 11. decembra, u Briselu otvoriti dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU. Konačnu odluku da se otvore poglavlja 6 i 30 doneli su danas ambasadori zemlja članica EU...Na sastanku stalnih predstavnika zemlja članica EU (COREPER) na ambasadorskom nivou bez rasprave...

Nastavak na Blic...

Srbija otvara još dva poglavlja, treće stopirali Nemci

Izvor: Vesti-online.com, 06.Dec.2017

Srbija će u ponedeljak 11. decembra u Briselu otvoriti dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU...Konačnu odluku da se otvore poglavlja 6 i 30 doneli su danas ambasadori zemalja članica EU...Na sastanku stalnih predstavnika zemalja članica EU (COREPER) na ambasadorskom nivou bez rasprave...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.