Srbija može dati odgovore na izazove sa kojima se suočava Evropska unija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2019, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija može dati odgovore na izazove sa kojima se suočava Evropska unija"

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom Tanja Miščević istakla je danas da se Unija suočava sa izazovima koji nikada nisu bili tako veliki kao što su danas i dodala da Srbija može dati odgovore na neke od njih.

Miščević je na međunarodnoj konferenciji „Strateški tokovi - Izbori za Evropski parlament i budućnost Evrope" rekla da i mi imamo odgovore na neke od izazova sa kojima se suočava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU.

"Poslednji izbori za Evropski parlament su pokazali njegov značaj, ali nacionalne politike postaju i dalje sve značajnije", kazala je Miščević.

Prema njenim rečima, EU i dalje predstavlja organizaciju koja pruža daleko najbolja rešenja.

Direktor Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji Norbert Bekman Dirkes rekao je da ne smatra da je EU doživela neuspeh u određenim politikama, već da u kontinuitetu radi u smeru održivosti.

Direktor Fondacije Fridrih Ebert u Srbiji Maks Brendle smatra da se danas EU suočava sa sličnim izazovima i pitanjima, kao i države regiona Zapadnog Balkana.

"Populizam i nacionalizam, nejednakost, nepravda i medijske slobode su zajednički izazovi EU i Zapadnog Balkana", istakao je Brendle, dodajući da je neophodno da se pronađe način zajednički da se pristupi rešavanju tih izazova.

Kako je istaknuto tokom konferencije, izbori za Evropski parlament su privukli veliku pažnju upravo zbog činjenice što su održani u specifičnim geopololitičkim okolnostima koje su obeležili konflikti interesa među globalnim političkim silama poput SAD, Kina, Rusija, kao i između različitih globalnih ideoloških narativa odnosno liberalizma i populizma.

U radu konferenciju učestvuju brojni činioci evropske politike kao što su bivši predsednik Socijaldemokratske partije Evrope u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda, predsednik unije mladih vladajuće nemačke stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Tilman Kuban, predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Srbije, kao i analitičari iz EU.

Skup je organizovao Forum za strateške studije pri Institutu društvenih nauka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.