Srbija može da uči od Irske

Izvor: B92, 07.Mar.2012, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija može da uči od Irske"

Beograd -- Srbija na svom putu ka EU može mnogo da nauči iz iskustva Irske, ocenili su šef delegacije EU Vensan Dežer i ambasador Irske Čarls Šijan.

Jedna od glavnih pouka jeste značaj mirovnog procesa i razgovora, dodaju Dežer i Šijan.

"Nije lako povući paralele izmedju problema Severne Irske i pitanja Kosova, ali se iz severnoirskog mirovnog procesa mogu izvući neke pouke, a jedna od njih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je značaj razgovora dveju strana", izjavio je Šijan.

"Jasno je da je mirovni proces važan", naglasio je irski ambasador. Prema Šijanovim rečima, u slučaju Severne Irske razgovori su se odvijali na relaciji Dablin-London, ali je bilo važno staviti problem u medjunarodni kontekst, a EU je pružila mirovnom programu i političku i konkretnu, finansijsku podršku.

Napominjući da kod sukobljenih strana uvek postoji veliki problem - nedostatak poverenja - jer od nivoa poverenja zavisi i uspeh razgovora, Ssijan je istakao da je važno videti da suprotna strana ispunjava obećanja, jer niz obostrano ispunjenih obećanja vodi ka uspostavljanju poverenja.

Irski ambasador podsetio je da je Džon Hjum, dobitnik Nobelove nagrade za mir, smatrao da je rešenje za Severnu Irsku moguće naći samo u evropskom kontekstu, pošto će granice tako izgubiti na značaju.

S tim se, u okviru debate, složio i Dežer, koji je ocenio da je važna lekcija mirovnog procesa to što ulaskom u Uniju granice postaju manje važne i izrazio nadu da će dijalog Beograda i Prištine rezultirati uspehom, kao što je to bio slučaj sa Irskom.

On je, medju pitanjima koja, prema njegovom mišljenju, mogu biti poučna za Srbiju na putu ka EU naveo i ekonomski razvoj, podsetivši da je Irska pre skoro 40 godina, kada je postala članica EU, bila medju najsiromašnijim zemljama Unije, dok je sada medju najbogatijim.

Šijan je, nabrajajući prednosti koje je Irska, koja ima manje od pet miliona stanovnika, dobila ulaskom u EU, naveo pristup tržištu koje sada ima 490 miliona ljudi, spoljnu trgovinu, direktne strane investicije i slobodu kretanja.

Dežer je podsetio da je Irska vekovima bila zemlja emigranata, a da je sada zemlja u koju se slivaju imigranti iz svih delova sveta. On je rekao i da je glas Irske u evropskim institucijama važan i da je ta zemlja već nekoliko puta bila na najvišim funkcijama EU. Irski ambasador je čestitao Srbiji dobijanje statusa kandidata za EU i rekao da je njegova zemlja spremna da ponudi Beogradu svoja iskustva u procesu evrointegracija.
Pogledaj vesti o: London,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Članstvo u EU donelo mnoge koristi Irskoj

Izvor: EurActiv Srbija, 07.Mar.2012

Integracija u EU donela je Irskoj višestruke ekonomske koristi i pored sadašnje krize, i pozitivno je uticala na mirovni proces u Severnoj Irskoj. Ulazak u EU je, pre svega, otvorio veliko tržište irskoj privredi koja je već bila orijentisana na izvoz, a kada je mirovni proces zaživeo u Severnoj...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.