Srbija: Srednjoškolci manje poročni od EU proseka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2012, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: Srednjoškolci manje poročni od EU proseka

BEOGRAD -

Srednjoškolci u Srbiji manje od evropskog proseka koriste alkohol, cigarete i nelegalne droge, pokazalo je istraživanje u 36 evropskih zemalja koje je danas preneo portal EurAktiv.

Izuzetak su tablete za smirenje bez recepta, koje je u Srbiji probalo sedam odsto srednjoškolaca rođenih 1995. godine, dok je evropski prosek šest odsto, pokazalo je istraživanje o alkoholu i drogama u evropskim školama ESPAD, sprovedeno 2011. godine.

Sliku o Srbiji donekle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kvari i povremeno opijanje, koje se definiše kao konzumiranje pet čaša alkohola u jednoj prilici, na primer 2,5 litre piva i 7,5 decilitara vina, po čemu je Srbija blizu evropskog proseka.

U Srbiji je, kako se navodi, 36 odsto učenika reklo da se opilo barem jednom tokom mesec dana koje je prethodilo istraživanju, dok je evropski prosek 39 odsto, a problem je što je taj procenat u Srbiji u osetnom porastu u odnosu na prethodno istraživanje iz 2007. godine, navodi se na EurAktivu.

U istraživanju ESPAD ocenjeno je da je opšti utisak da su učenici u Srbiji dosta umereni u korišćenju psihoaktivnih supstanci u poređenju sa ostalim zemljama obuhvaćenim istraživanjem.

Svaki drugi učenik - 54 odsto - u 36 zemalja obuhvaćenih istraživanjem rekao je da je najmanje jedanput probao cigarete, dok je 28 odsto njih navelo da ih je koristilo u prethodnih 30 dana, a dva odsto učenika je pušilo najmanje paklu dnevno u prethodnih mesec dana.

U Srbiji je 20 odsto njih navelo da je pušilo najmanje jednom u mesec dana, što je ispod proseka, a visok procenat zabeležen je u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Francuskoj, Letoniji, Monaku i Sloveniji - oko 40 odsto, a nizak u Albaniji, na Islandu, u Crnoj Gori i Norveškoj (oko 12 odsto).

Istraživanje je pokazalo da je 57 odsto srednjoškolaca u Evropi koristilo alkohol najmanje jedanput tokom mesec dana koji su prethodili istraživanju, dok je u Srbiji to navelo 52 odsto.

Konzumiranje alkohola jednom mesečno najrasprostranjenije je u Češkoj - 79 odsto, a i u Danskoj je više od 75 odsto, dok najmanji procenat srednjoškolaca konzumira alkohol na Islandu - 17 odsto i u Albaniji - 32 odsto.

U pogledu pušenja marihuane, Srbija je znatno ispod proseka, sa sedam odsto srednjoškolaca rođenih 1995. koji su ikada probali to opojno sredstvo, dok je prosek u Evropi 17 odsto, ali u pogledu tog odgovora postoji izvesna sumnja.

Dosta srednjoškolaca je kazalo da, i da je probalo "travu", to ne bi rado priznalo, što otvara mogućnost da je stopa korišćenja kanabisa potcenjena, navodi se u izveštaju, uz napomenu da ipak nema osnova da se tvrdi da Srbija nije zemlja sa niskom stopom rasprostranjenosti ove droge.

Zanimljivo je da bi upotrebu kanabisa nevoljko priznao veliki procenat učenika na Zapadnom Balkanu - 36 odsto u Srbiji, 33 odsto u Crnoj Gori, 26 odsto u Republici Srpskoj, koja je jedina u BiH obuhvaćena istraživanjem i 21 odsto u Albaniji.

Ostale droge je u životu probalo 6 odsto evropskih strednjoškolaca i tri odsto u Srbiji, pokazalo je istraživanje, kojim su obuhvaćeni amfetamini, kokain, takozvani krek odnosno kokain za pušenje, ekstazi, LSD i drugi halucinogeni, heroin i gama hidroksibutirična kiselina (GHB), takozvani tečni ekstazi.

Najviša stopa je u Monaku - 11 odsto, a najniža u Norveškoj i Bosni i Hercegovini - dva odsto.

Istraživanje je sprovedeno na oko 100.000 učenika u 36 zemalja, a u Srbiji su obuhvaćeni učenici svih regiona, kao i svih vrsta srednjih škola - gimnazija, stručnih srednjih škola i zanatskih škola.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Pivo

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.