Izvor: B92, 02.Dec.2011, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi sa KiM: Nismo mi krivi za EU

Zubin Potok -- Kosovski Srbi nisu krivi ako Srbija ne dobije status kandidata, jer se samo bore da i dalje žive u državi Srbiji, kaže predsednik opštine Zubin Potok.

"Srbi ne mogu biti krivi za to što se bore za ostanak u svojoj državi Srbiji. Niko među Srbima na Kosovu i Metohiji nema ništa protiv ulaska Srbije u EU, ali ako za to cena treba da bude naš nestanak sa ovih prostora, ako moramo da izgubimo porodice, zemlju, kuće, to ne možemo da prihvatimo", rekao je Slaviša >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ristić.

Prema njegovim rečima, isto bi bilo i kada bi u pitanju bio neki drugi deo Srbije.

"Bili bismo protiv i da zbog ulaska u EU propadne Šumadija ili neki drugi deo Srbije i zato smatramo da Srbija svoju sreću ne sme da traži, a da Srbi na Kosovu dožive nesreću", rekao je Ristić povodom izjave nemačke kancelarke Angele Merkel da nema pretpostavki da Beograd dobije kandidaturu za EU - da put Srbije u EU vodi preko normalizacije situacije na severu Kosova.

Ristić je najavio da će se čelnici opština uskoro sastati povodom poziva predsednika Srbije da uklone barikade i dogovoriti šta svima valja činiti.

"Najmanji su problem barikade, problem je pretnja Srbima da odustanu od svoje borbe za ostvarivanje svojih prava", kazao je Ristić.

"Svi koji misle da će Srbi prihvatiti da žive u nezavisnom Kosovu, moraju da shvate da to nikada nećemo prihvatiti", rekao je Ristić i dodao da će kosovski Srbi možda morati da se o tome izjasne na nekom referendumu.

"Mislim da se na referendumu postavi pitanje da li prihvatate institucije nezavisnog Kosova", kazao je Ristić i dodao da narod treba da kaže da li je za to ili nije, pa da se onda vidi šta dalje.

"Mislim da moramo da poštujemo državu Srbiju i njene zakone, ali očekujemo i od Srbije da poštuje naše pravo, da se bori za ostanak u državi Srbiji", rekao je Ristić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.