Spremni za polaganje ispita

Izvor: RTS, 30.Jan.2011, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremni za polaganje ispita

Srbija može u decembru da dobije status kandidata za članstvo u EU, ali je neophodno da se stvori odgovarajuća politička klima i popravi činjenično stanje u deset oblasti, kaže direktorka Kancelarije za evrointegracije Milica Delević.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković sutra će u Briselu predati odgovore na Upitnik Evropske komisije, čime će biti okončana još jedna etapa na putu evropskih integracija zemlje.

Uoči odlaska srpske delegacije u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Brisel, direktorka Kancelarije za evrointegracije Milica Delević rekla je da Srbija može da dobije status kandidata u decembru, ali je za to, pored odgovora na Upitnik Evropske komisije, neophodno stvoriti odgovarajuću političku klimu i popraviti činjenično stanje u 10 indikativnih oblasti.

Prema njenim rečima, Srbija može da "položi ispit" u decembarskom roku, ali je za dobijanje statusa kandidata potrebno raditi u tri pravca.

"Prvi uslov koji bi trebalo ispuniti je Upitnik, dodatna pitanja, ekspertske misije, da bismo pomogli Komisiji da stekne pravi uvid u činjenično stanje u Srbiji. Druga tema je popravljanje činjeničnog stanja", navela je Delević.

Do roka koji smo sami sebi dali Akcionim planom, istakla je Delevićeva, potrebno je da se promene one stvari koje su izdvojene kao nešto što smeta sticanju statusa kandidata, od blanko ostavki, do povraćaja imovine.

Pozitivna politička klima

Direktorka Kancelarije za evrointegracije je rekla da Srbija mora da učestvuje u stvaranju takve političke klime u kojoj će svaka članica EU na decembarskom sastanku Evropskog saveta želeti da glasa njen status kandidata.

Predstavnici Evropske komisije će na osnovu odgovora na Upitnik, dobiti presek stanja, reformskih prilika u Srbiji u ovom trenutku i stanja administracije, objasnila Delevićeva.

"Za njih su mnoge od tih činjenica poznate, jer su to ljudi koji su pisali Izveštaj o napretku, koji su sedeli sa nama na različitim sektorskim i tehničkim sastancima", naglasila je direktorka Kancelarije za evrointegracije.

Kako je napomenula, "oni znaju za dobre stvari koje smo učinili, ali znaju i za probleme, a ovo je prvi put da im se daje sveobuhvatan presek".

Poštovanje rokova

"Veoma je važno da smo u kratkom roku, koji su nam postavili, na koordiniran i transparentan način uspeli da odgovorimo na Upitnik, rekla je Delević.

Trebalo bi, međutim, razdvojiti opis stanja, od onoga kakvo je stanje na terenu, napomenula je Delević i dodala da je opis stanja dobar, ako je tačan.

"Mislim da je Komisija već, kroz Izveštaje o napretku, pokazala koje su to oblasti gde ona očekuje da se stanje popravi", ukazala je Delević.

Prema njenim rečima, to je onih 10 indikativnih oblasti, od restitucije, preko pitanja vlasništva poslanika nad mandatima, obezbeđivanja rada nezavisnih tela i sektorskih reformi u mnogim oblastima.

To je sve ono što se očekuje da bude urađeno za sticanje statusa kandidata, precizirala je Delević i predočila da se u ovim oblastima mogu očekivati dodatna pitanja i ekspertske misije.

"Verujem da će dodatnih pitanja biti i u nekim oblastima gde je odgovor bio dobar, sveobuhvatan, pa je otvorio Komisiji i neke nove aspekte koje nisu imali u vidu", naglasila je Delević.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.