Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Okt.2017, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija zahvalna što Srbija nije poslala pismo EU o Kosovu i Kataloniji

Španski ambasador u Beogradu izjavio je da je njegova zemlja zahvalna Srbiji što pred Evropskom unijom ne poteže stav Evropske komisije da se ne mogu porediti slučajevi Kosova i Katalonije.

Premijerka Ana Brnabić je tokom aktuelne posete Briselu trebalo da Evropskoj komisiji prenese pismo s pitanjima o stavu Komisije da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti, ali je predsednik Aleksandar Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rekao da se od toga odustalo na zahtev Španije.

"Španija je zahvalna Vladi Srbije što u ovom trenutku ne poteže to pitanje, kako je već objasnio predsednik Aleksandr Vučić", rekao je za Politiku ambasador Miguel Fuertes Suares.

Brnabić je juče u razgovoru s predsedavajućim Odbore Evropskog parlamenta za spoljne poslove i sa izvestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom rekla da Srbija podržava celovitost i suverenitet Španije, iako to nisu činile neke druge države u slučaju samoproglašenja nezavisnosti Kosova.

Portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič ranije je rekla da je "Kosovo, kao što je to potvrdio Savet ministara (EU), slučaj sui generis i ne može se porediti s nekom drugom situacijom".

Srpske vlasti su prethodno optužile EU da ima dvostruke standarde budući da je predstavnik Evropske komisije izjavio da se ne mogu porediti pitanja referenduma u Kataloniji i Kosovo, jer je Španija članica Unije, a Srbija nije.

Kocijančič je rekla da "tu nema dvostrukih aršina, međunarodni zakon mora biti univerzalno primenjen i EU to u potpunosti poštuje".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.