Španija i EU postigle dogovor o Gibraltaru

Izvor: RTS, 24.Nov.2018, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija i EU postigle dogovor o Gibraltaru

Madrid je postigao dogovor s Evropskom unijom o Gibraltaru, čime je otvoren put za održavanje sutrašnjeg samita EU u Briselu. Ujedinjeno Kraljevstvo će uvek biti uz Gibraltar, izjavila premijerka Tereza Mej. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da će preporučiti čelnicima država članica EU da potvrde sporazum o Bregzitu.
Španija je od Brisela dobila dovoljno uveravanja u vezi sa Gibraltarom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da bi povukla veto na sporazum o Bregzitu.

"Španija je postigla sporazum o Gibraltaru. Evropska unija i Velika Britanija su prihvatile naše zahteve, stoga nećemo uložiti veto. U narednim godinama ćemo moći da okončamo to sporno pitanje teritorije Gibraltara, na čemu sam zahvalan svim kolegama iz Evropske unije", rekao je španski premijer.
Poručio je da će bilo koja buduća odluka koja se bude ticala Gibraltara biti doneta zajedno sa Španijom.
Tim dogovorom otvoren je put za održavanje sutrašnjeg samita EU u Briselu, na kojem treba da bude potvrđen sporazum o Bregzitu sa britanskom premijerkom Terezom Mej.
Ona je, u međuvremenu, izjavila u Briselu da će Ujedinjeno Kraljevstvo uvek biti uz Gibraltar.
"Uvek ćemo pregovarati u ime čitave porodice Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući i Gibraltar", rekla je Mejova po dolasku u Brisel povodom nove runde pregovora o Bregzitu sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.
Britanska premijerka je poručila da su problemi sa Gibraltarom povodom izlaska Britanije iz EU rešeni na "konstruktivan i razuman način". "Osigurali smo da je Gibraltar pokriven čitavim sporazumom", rekla je Mejova.
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da će preporučiti da na samitu u nedelju usvoje ishod pregovora o Bregzitu.
"Niko nema razloga da bude srećan. Ali, barem je u ovo kritično vreme EU od 27 članica prošla test jedinstva i solidarnosti", poručio je Tusk.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.