Izvor: Piplmetar.rs, 27.Okt.2023, 05:31

Spajić dostavio Skupštini ekspoze za sastav nove Vlade Crne Gore

Spajić je naglasio u ekspozeu da su ključni ciljevi nove vlade ubrzanje pristupanja Crne Gore EU i rešavanje deblokade pravosuđa

Foto: R.R./ATAImages


Lider Pokreta Evropa sad i mandatar Milojko Spajić dostavio je danas Skupštini ekspoze za sastav nove Vlade Crne Gore.
U ekspozeu Spajić je predložio Aleksu Bečića za potpredsednika vlade za bezbednost, unutrašnju politiku, evropske i spoljne poslove, Momo Koprivica >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << predložen je za potpredsednika vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, a Srđan Pavićević za potpredsednika vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu.
Za potpredsednika vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Spajić je naveo Nika Đeljošaja, a za potpredsednika vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića.
Filip Ivanović predložen je za ministra spoljnih poslova, Filip Radulović za ministra saobraćaja i pomorstva, Janko Odović za ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, a Maida Gorčević za ministarku evropskih poslova.
Za ministra finansija predložen je Novica Vuković, za ministarku prosvete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, za ministra pravde Andrej Milović, a za ministarku rada i socijalnog staranja Naida Nišić. Vojislav Šimun predložen je za ministra zdravlja, Saša Mujović za ministra energetike i rudarstva, Boris Bogdanović za ministra unutrašnjih poslova, a Dragan Krapović za ministra odbrane.
Za ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja severa Vladimir Martinović, ministarku kulture i medija Tamara Vujović, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković. Maraš Dukaj predložen je za ministra javne uprave, a Fatmir Đeka za ministra ljudskih i manjinskih prava.
Spajić je naglasio u ekspozeu da su ključni ciljevi nove vlade ubrzanje pristupanja Crne Gore EU i rešavanje deblokade pravosuđa. Spajić je takođe najavio bolji životni standard i realizaciju programa Evropa sad 2.
Akcenat će biti na sveobuhvatnoj reformi poreskog sistema u cilju proširenja poreske baze, čime bi se stvorili uslovi za generisanje novih izvora prihoda kroz implementaciju programa Evropa sad 2, izmenu akcizne politike, reformu poreske i carinske administracije, istakao je Spajić.
U ekonomskom delu ekspozea Spajić je naveo da je cilj jačanje otpornosti crnonogorske ekonomije na sve učestalije krize, kroz unapređenje makroekonomske i finansijske stabilnosti i da to predstavlja temelj za sprovođenje reformi koje će Crnu Goru pozicionirati, kako je naveo, kao jednu od najatraktivnijih zemalja za investicije u svetu.
Spajić je istakao da će poseban fokus vlade biti na reformi penzionog i zdravstvenog sistema u cilju što adekvatnije socijalne zaštite građana, kao i na reformi sistema socijalne zaštite u cilju usmeravanja socijalnih fondova onima kojima je to potrebno.
Vlada će sprovesti programe kojima će se zaštititi standard građana kroz instrumente poreske politike, uvođenje adekvatnog sistema robnih rezervi i druge programe ograničavanja inflatornih pritisaka, navodi Spajić.
„Ova vlada ima konkretan cilj koji se odnosi na unapređenje standarda naših građana i to kroz sprovodenje programa Evropa sad 2.
Navedeni cilj postići ćemo oslobađanjem investicionog potencijala Cme Gore, razvojnim projektima koji će dati zamajac novim poslovnim prilikama u Crnoj Gori, sveobuhvatnom poreskom reformom, oslobađanjem poslodavaca dela troškova rada, što će pospešiti otvaranje novih radnih mjesta, kao i eliminisanjem biznis barijera, uz drastično smanjenje „sive ekonomije“, navodi se u ekspozeu.
(Telegraf.rs/Tanjug)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

Objavljen prijedlog programa nove vlade Crne Gore

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Okt.2023

Mandatar i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić dostavio je Skupštini program i plan rada nove Vlade u kojoj će biti pet potpredsjednika i 17 ministara. O izboru i programu vlade poslanici će odlučivati 30. ili 31. oktobra na sjednici Skupštine. Da bi Vlada bila izabrana treba da je podrži...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.