Solidna dinamika na putu ka EU:  Članstvo u Evropskoj uniji strateški interes Srbije

Izvor: BKTV News, 25.Apr.2017, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solidna dinamika na putu ka EU: Članstvo u Evropskoj uniji strateški interes Srbije

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar spoljnih poslova Estonije, države koja u julu preuzima šestomesečno predsedavanje EU, Sven Mikser razgovarali su danas o procesu evropskih integracija Srbije, reformama koje se sprovode, situaciji u Evropskoj uniji i prioritetima Estonije tokom predsedavanja Unijom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<
Joksimović je zahvalila Mikseru na podršci koju Estonija pruža Srbiji u procesu pridruživanja i naglasila da je do sada otvoreno osam poglavlja.

"Dva su privremeno zatvorena i do kraja godine država tehnički biti spremna za otvaranje još nekoliko", rekla je Joksimović, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ministarka je ocenila i da dosadašnje aktivnosti u procesu evrointegracija potvrđuju postojanje solidne dinamike na putu ka punopravnom članstvu u EU. Objasnila je da je članstvo u EU strateški interes Srbije i da su reforme koje se sprovode najbolji mehanizam unutrašnjeg razvoja zemlje.

Ministarka zaužena za evropske integracije navela je da je Srbija u dijalogu sa Prištinom pokazala jasnu posvećenost koja je u funkciji očuvanja stabilnosti. Joksimović je ukazala da Priština nije uradila skoro ništa na formiranju Zajednice srpskih opština.

"Srbija je istovremeno posvećena regionalnom razvoju i stabilnosti. Očekujem da identičan pristup pokažu i svi ostali u regionu", istakla je Joksimović.

Ministri Mikser i Joksimović složili su se da je neophodno da Evropske unija pošalje jasnu poruku koliko je konstruktuvan pristup značajan za stabilnost.

Joksimović je potvrdila, da će Srbija u skladu sa obavezama, a u periodu do pristupanja EU, nastaviti da usklađuje sopstvenu spoljnu i bezbednosnu politiku sa Unijom. Istakla je, u tom smislu, da Srbija u mnogim segmentima - kroz učešće u vojnim i civilnim misijama značajno doprinosi zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici.

Ministar inostranih poslova Estonije Sven Mikser ocenio je da je Srbija, u kontekstu evropskih integracija, na dobrom putu. Napomenuo je da Talin snažno podržava jasnu želju i volju Beograda da postane deo EU, u skladu sa ispunjavanjem standarda.

Napomenuo je da je Estonija jedna od država koja je članstvo u EU iskoristila za veliki napredak i ekonomski razvoj. Mikser je pohvalio rezultate Srbije u dosadašnjem procesu evropskih integracija, sa posebnim akcentom na reforme koje se u svim segmentima društva sprovode.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Joksimović i Mikser: Konstruktivan pristup za stabilnost regiona

Izvor: Beta, 25.Apr.2017

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar spoljnih poslova Estonije Sven Mikser ocenili su danas da je neophodno da Evropske unija pošalje jasnu poruku koliko je konstruktivan pristup značajan za stabilnost regiona.Kako je saopšteno, Joksimović je ocenila da dosadašnje...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.