Smanjena potrošnja plastičnih kesa

Izvor: RTS, 21.Maj.2019, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjena potrošnja plastičnih kesa

Srbija je usvojila Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu i radi na novoj Nacionalnoj strategiji upravljanja otpadom, a smanjila je potrošnju plastičnih kesa za 80 odsto, odnosno 50 kesa po građaninu, što je u skladu sa standardima Evropske unije, izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.
Delegacija Srbije koju predvodi ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na neformalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sastanku ministara zaštite životne sredine zemalja članica EU, koji se juče i danas održava u Bukureštu, učestvovala je na sesiji "Upravljanje vodama-kontrola zagađenja voda plastikom /mikroplastikom, od reka do mora".

Tom prilikom ukazano je da je Srbija usvojila Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu i da se se radi na novoj Nacionalnoj strategiji upravljanja otpadom.
Vidnom napretku u ovoj oblasti je doprinela i kampanja koja je rezultirala smanjenjem ukupne potrošnje plastičnih kesa za 80 odsto, odnosno 50 kesa po građaninu, što je u skladu sa EU standardima", saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.
"Srbiji je dragocena podrška Evropske unije u dostizanju evropskih standarda, posebno u upravljanju otpadom i otpadnim vodama koje je prioritetno pitanje u oblasti zaštite životne sredine. U postizanju smanjenja zagađenja reka, važne su zajedničke misije i aktivnosti sa susednim zemljama, kao i na nivou EU", navodi se u saopštenju.
Trivan je danas razgovarao i sa ministrom životne sredine i voda Bugarske Nenom Dimovim o aktivnostima i planovima za dalji razvoj saradnje, kao i o zajedničkim regionalnim akcijama i inicijativama.
Razmenjene su informacije o problemima zagađenja vazduha, očuvanju biodiverziteta i prekograničnoj saradnji, a Trivan je ukazao da su najveći zagađivači vazduha individualna ložišta, saobraćaj i termoelektrane.
On je predložio da se uz finansijsku podršku koju bi tražili od UNEP-a za ujedinjenu regionalnu akciju na gašenju individualnih kotlarnica, može rešavati problem zagađenja vazduha u gradovima ovog dela Evrope.
Dimov je kazao da je zagađenje vazduha u bugarskim gradovima u fokusu aktivnosti, da devet od 27 gradova ispunjava standarde po pitanju zagađenja vazduha, Kako je kazao, Sofija je najkritičnija, i u toku je projekat zamene sistema grejanja sa uglja na novije i zdravije tehnologije, vredan 60 miliona evra.
Ministri su se saglasili da je u rešavanju problema zagađenja vazduha važna elektrifikacija javnog prevoza na čemu rade glavni gradove obe države i da se kroz prekograničnu saradnju može raditi na zajedničkim projektnim aktivnostima u ovoj oblasti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija je dom za 40 odsto evropske flore i faune

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2019, 16:10

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je, povodom Svetskog Dana biodiverziteta ukazao na činjenicu da je očuvanje raznovrsnosti živog sveta uslov i opstanka čoveka u budućnosti. To je razlog, prema njegovim rečima, da Srbija nastavi da čini značajne napore u cilju zaštite svog biljnog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.