Smanjena potrošnja plastičnih kesa

Srbija je usvojila Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu i radi na novoj Nacionalnoj strategiji upravljanja otpadom, a smanjila je potrošnju plastičnih kesa za 80 odsto, odnosno 50 kesa po građaninu, što je u skladu sa standardima Evropske unije, izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Delegacija Srbije koju predvodi ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na neformalnom sastanku ministara zaštite životne sredine zemalja članica EU, koji se juče i danas održava u Bukureštu, učestvovala je na sesiji "Upravljanje vodama-kontrola zagađenja voda plastikom /mikroplastikom, od reka do mora".

Tom prilikom ukazano je da je Srbija usvojila Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu i da se se radi na novoj Nacionalnoj strategiji upravljanja otpadom.

Vidnom napretku u ovoj oblasti je doprinela i kampanja koja je rezultirala smanjenjem ukupne potrošnje plastičnih kesa za 80 odsto, odnosno 50 kesa po građaninu, što je u skladu sa EU standardima", saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

"Srbiji je dragocena podrška Evropske unije u dostizanju evropskih standarda, posebno u upravljanju otpadom i otpadnim vodama koje je prioritetno pitanje u oblasti zaštite životne sredine. U postizanju smanjenja zagađenja reka, važne su zajedničke misije i aktivnosti sa susednim zemljama, kao i na nivou EU", navodi se u saopštenju.

Trivan je danas razgovarao i sa ministrom životne sredine i voda Bugarske Nenom Dimovim o aktivnostima i planovima za dalji razvoj saradnje, kao i o zajedničkim regionalnim akcijama i inicijativama.

Razmenjene su informacije o problemima zagađenja vazduha, očuvanju biodiverziteta i prekograničnoj saradnji, a Trivan je ukazao da su najveći zagađivači vazduha individualna ložišta, saobraćaj i termoelektrane.

On je predložio da se uz finansijsku podršku koju bi tražili od UNEP-a za ujedinjenu regionalnu akciju na gašenju individualnih kotlarnica, može rešavati problem zagađenja vazduha u gradovima ovog dela Evrope.

Dimov je kazao da je zagađenje vazduha u bugarskim gradovima u fokusu aktivnosti, da devet od 27 gradova ispunjava standarde po pitanju zagađenja vazduha, Kako je kazao, Sofija je najkritičnija, i u toku je projekat zamene sistema grejanja sa uglja na novije i zdravije tehnologije, vredan 60 miliona evra.

Ministri su se saglasili da je u rešavanju problema zagađenja vazduha važna elektrifikacija javnog prevoza na čemu rade glavni gradove obe države i da se kroz prekograničnu saradnju može raditi na zajedničkim projektnim aktivnostima u ovoj oblasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво