Slovenija predlaže evropski Netflix u cilju jačanja digitalne suverenosti

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 06.Okt.2021, 14:56

Slovenija predlaže evropski Netflix u cilju jačanja digitalne suverenosti

Evropi treba vlastita streaming platformu poput Netflix-a, smatra slovenačko predsedništvo EU-a.

Slovenačko predsedništvo EU-a predložilo je da evropske prestonice i Evropska komisija razmotre uspostavljanje evropske internet platforme za filmove, po dokumentu u koji je Politico.eu dobio uvid.

Dokument koji nosi datum od 1. oktobra ne spominje direktno Netflix niti neku drugu stranu streaming >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << platformu.

Ali sugeriše da bi države članice EU-a i Komisija trebali da „razmisle o evropskoj digitalnoj i tehnološkoj suverenosti“ i podstaknu uspostavljanje evropske streaming platforme s evropskim sadržajem „za što više evropskih građana“.

Američki Netflix i Amazon Prime najveće su streaming platforme u Evropi s više od 80 miliona pretplatnika. Na trećem mestu je Disney+ s 10 miliona evropskih pretplatnika.

Evropski davaoci radiotelevizijskih usluga ograničeni su teritorijalnim pravilima koja ograničavaju distribuciju sadržaja, dok strane platforme emituju u oblasti cele Unije.

Slovenija smatra da države članice EU-a i Komisija moraju da učine više kako bi se sačuvala kulturna raznolikost sadržaja koji je dostupan Evropljanima i promovisao lokalni sadržaj.

Države članice razgovaraće o tom predlogu na sastanku.

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.