Slovenija potpisala, Hrvatska se sprema za EU

Izvor: Vesti-online.com, 02.Apr.2013, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija potpisala, Hrvatska se sprema za EU

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović pozdravio je danas slovenačku ratifikaciju Ugovora o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji.

Delegacije Hrvatske i Slovenije posle ratifikacije  

 

"To je s jedne strane gotova garancija da ćemo 1. jula biti članica EU, a s druge strane, potvrda dobrih, dugotrajnih i prijateljskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << odnosa sa Slovenijom", izjavio je Josipović novinarima u Zagrebu.

 

Parlament Slovenije danas je jednoglasno ratifikovao hrvatski pristupni ugovor čime je Slovenija postala 23 od 27 država članica EU koja je to učinila. Tim povodom u Ljubljani su danas bili premijer Hrvatske Zoran Milanović i ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić.

 

Hrvatski pristupni ugovor do 1. jula treba da ratifikuju još Nemačka, Danska, Holandija i Belgija. Ne očekuju se problemi posebno pošto je Evropska komisija prošle sedmice objavila da Hrvatska ispunjava sve obaveze za ulazak u EU 1. jula.

 

Slovenija je poslednja počela postupak ratifikacije zbog spora oko prenesene štednje hrvatskih štedišta bivše Ljubljanske banke. Milanović i sada već bivši slovenački premijer Janez Janša potpisali su 11. marta u Mokricama u Sloveniji memorandum o saglasnosti dve vlade.

 

Memorandumom je predviđen nastavak pregovora o takozvanoj prenesenoj štednji pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Bazelu na osnovu Ugovora o sukcesiji i zastoj svih sudskih postupaka koje su pokrenule dve hrvatske banke u vezi s prenesenom deviznom štednjom, čime je Slovenija uslovljavala ratifikaciju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska iskušenja - „agresija“ ili podrška susedima za EU

Izvor: Danas, 02.Apr.2013

Mislim da će ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, 1. jula, odnosi Srbije i Hrvatske postati složeniji i napetiji, najpre zbog toga što neće biti ni prividnog međunarodnog pritiska na vlasti u Zagrebu - ističe za Danas Čedomir Antić, istoričar i predsednik Naprednog kluba. Kako dodaje, Hrvatska...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.