Slovenija na putu da zatraži pomoć EU

Izvor: Politika, 13.Nov.2011, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija na putu da zatraži pomoć EU

LJUBLJANA – Slovenačke dugoročne državne obveznice su krajem nedelje prvi put od preuzimanja evra i nastupa finansijske krize 2008.godine prešle granicu od sedam odsto.

Prelazak te granice je Irsku, Gračku i Portugaliju prislio da prihvate finansijsku pomoć.

Na Bankarskim danima na Brdu kod Kranja prošle nedelje je ministar finansija Franc Križanić tvrdio da je država dobro snabdevena sa izvorima i da do 2014.godine ne očekuje veće probleme.

Poznati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << slovenački ekonomista i ministar za razvoj Mitja Gaspari je međutim uveravao poslanike u parlamentu da usvoje intervetne zakone i tvrdio da prelazak granice od sedam odsto predstavlja ocenu međunarodnih finansijskih tržišta da Slovenija nije u stanju reagovati na nastale prilike.

U svom uveravanju nije bio uspešan i interventni zakoni u parlamentu nisu bili usvojeni.

Slovenija se poslednji put na međunarodnim finansijskim tržistima zadužila po nešto većoj kamatnoj stopi od pet odsto, a krajem nedelje su kupci slovenačkog duga za većinu dugoročnih obveznica tražili zaradu od oko sedam odsto.

Beta

objavljeno: 13/11/2011
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.