Izvor: Vostok.rs, 23.Maj.2012, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija: daleka i bliska

23.05.2012. -

Slovenija je za mnoge ruske građane bela informaciona mrlja na geografskoj karti sveta. Uzrok se krije u tome što za tu zemlju znaju samo zahvaljujući produkciji velikog farmaceutskog brenda i nenametljivoj reklami letovališta koje posećuju ne baš siromašni ljudi. Jer Slovenija je članica zone evra i EU, zato je za nju potrebna ne samo viza >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << , već i vrlo debeli buđelar.

Danas je Slovenija zaista jedna od prosepritetnih država EU, koja po nivou ekonomije ide daleko ispred relativno slabe Grčke, Italije, Španije i nekim drugim zemljama članicama EU. Da li ona može da ima zajedničke insterese sa Rusijom? Na ovo pitanje odgovara komentator lista Komersant Maksim Jusin.

Mogla bi da se razvija saradnja, ali je pitanje gde, u kojim granama? Zato što je slovenačka ekonomija mala. Gde je moglo da se uđe u prosperitetne grane, tamo su ušli oni koji su stajali iza slovenačne nezavisnosti. Ključne pozicije drže Nemačka, Austrija, takođe Slovenija aktivno razvija saradnju sa Mađarskom, Hrvatskom, koja će takođe ući uskoro u EU, tačnije Rusiji uglavnom ništa nije ni ostalo sa tačke gledišta ekonomije. Sa tačke gledišta politike ovde takođe nema perpspektiva. Jasno je da se Slovenija orijentiše ne na Rusiju, i Rusija se na Balkanu ne orijentiše na Sloveniju, već na Srbiju i Crnu Goru.

Mišljenja eksperata razilaze se po pitanju turističke saradnje Rusije i Slovenije. Slovenija ima malenu obalu, zato se ruski turisti bolje osećaju na crnogorskoj i hrvatskoj obali i neće da traže mesta za ležaljke na malenim slovenačkim plažama, smatra Maksim Jusin. Turizam u Sloveniji je krajnje privlačan za Ruse, zato što tamo postoje evropski standardi odmora. Nivo servisa je tamo viši nego u Hrvatskoj i Crnoj Gori, polemiše politikolog Nikita Brusilovski.

Ipak obojica eksperata se slažu da je Rusija zanimljiva Sloveniji u pogledu ekonomske saradnje. U prvom redu i sferi biznisa. Produkcija nekoliko velikih slovenačkih brendova dobro je predstavljena na ruskom tržištu, i ta situacija može i treba da se razvija. Pa i ruski gigant Gasrpom razamtra Balkan kao vrlo pespektivnu teritoriju za razvoj. Zati nije isključeno da iz situacije Ništa lično, isključivo posao mogu da se razviju strateške veze, povoljne po obe države.

Marina Volkova,

Izvor: Golos Rossii

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.