Slovačka će podnijeti tužbu zbog migrantskih kvota EU-a prije 18. prosinca

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Nov.2015, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka će podnijeti tužbu zbog migrantskih kvota EU-a prije 18. prosinca

BRATISLAVA - Slovačka će podnijeti tužbu do 18. prosinca protiv planiranog sustava migrantskih kvota Europske unije prema kojem će se raspodijeliti 120.000 tražitelja azila među zemlje članice, rekao je u nedjelju premijer Robert Fico.

Slovačka, Češka, Mađarska i Rumunjska se protive obvezatnim kvotama za preraspodjelu migranata iz Italije i Grčke, ali su preglasane na sastanku ministara unutarnjih poslova EU-a u rujnu.

EU se muči pronaći >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << zajednički pristup rješavanju vala migranata i izbjeglica koji bježe od sukoba i siromaštva na Bliskom istoku, u Africi i Aziji. Njemačka očekuje da će primiti više od milijun migranata ove godine.

Slovačka, koja bi trebala preuzeti 802 migranta prema planu EU-a, odmah je rekla kako će osporiti odluku argumentirajući kako nema ovlasti zadržati migrante ukoliko žele otići u Njemačku i druge bogatije članice EU-a. Slovačka je ove godine zaprimila samo 154 zahtjeva za azilom.

Mađarska isto tako nastoji osporiti kvote i njezin parlament je ovaj mjesec ovlastio vladu da to i učini. Češka i Rumunjska kažu kako neće tužiti.

Fico je rekao u nedjelju kako će Slovačka do krajnjeg roka 18. prosinca uložiti tužbu na Europskom sudu pravde.

"Poduzet ćemo pravne mjere na sudu u Luxembourgu prije, o tome ćemo razgovarati ovaj tjedan", rekao je Fico u televizijskoj raspravi.

Fico, koji želi ponovno biti izabran u ožujku, je rekao u listopadu kako se ne plaši da će sustav kvota biti proveden protiv volje Slovačke jer je tehnički neprimjenjiv.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Grčka

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.