Slede razgovori o imovini na KiM

Izvor: B92, 25.Dec.2013, 22:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slede razgovori o imovini na KiM

Beograd -- Beograd će u narednoj fazi briselskih pregovora sa Prištinom pokušati da pokrene teme koje se odnose na imovinu, piše Danas.

U okviru navedenog poglavlja pratiće se proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a prvi skrining biće održan 22. januara, dan nakon formalnog početka pregovora o članstvu Srbije.

Kako navode sagovornici Danasa, u sedištu Unije trebalo bi da se razgovara i o pravilima za parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je nedavno da ni Srbija ni Evropska komisija još ne znaju na koji će se način u okviru poglavlja 35 pratiti proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali će mnoge stvari biti razjašnjene 22. januara.

Prema njenim rečima, Evropska komisija će tom prilikom reći šta treba da bude sadržaj navedenog poglavlja, a svoje viđenje stvari predstaviće i Beograd, tako što će predložiti teme budućih sporazuma s Prištinom, koje je preliminarno nazvala „Brisel dva“ i „Brisel tri“.

Johana Dajmel, zamenica direktora nemačke Asocijacije za Jugoistočnu Evropu i ekspertkinja za Zapadni Balkan, komentariše za Danas da će se najvažniji zadatak Srbije u pregovorima sa EU biti sprovođenje reformi i usaglašavanje zakonskih propisa, a na tom putu poglavlje 35 biće naročito teško.

„Poznato je da se u zakonima i Ustavu Srbije Kosovo tretira kao deo države. Stoga, poglavlje 35, koje se odnosi na dobrosusedske odnose, uticaće na ceo pregovarački proces od samog početka. Evropski savet je zaključio da pregovori Beograda i Prištine moraju da vode sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. Na primeru pridruživanja drugih država znamo da članice EU mogu da se umešaju uvođenjem merila za zatvaranje svakog od poglavlja tokom pregovaračkog procesa. Nesumnjivo, poglavlje 35 predstavljaće najveći izazov“, ukazuje Dajmelova.

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić uputio je pismo šefovima diplomatije zemalja članica EU u kojem im zahvaljuje zbog saradnje i podrške Srbiji da počne pregovore 21. januara.

On je naglasio da preporuke ministara EU i odluka Evropskog saveta potvrđuju uvažavanje rezultata reformskih procesa koji su do sada učinjeni i koji će biti nastavljeni u interesu svih građana Srbije, saopštio je MSP.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Položaj SPC u na KiM tema u Briselu?

Izvor: Večernje novosti, 25.Dec.2013

PITANjE položaja i imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji verovatno će već u januaru biti otvoreno u Briselu, u sledećoj rundi pregovora sa predstavnicima vlasti iz Prištine. Ovo je najavio premijer Ivica Dačić naglasivši da je interes Srbije da ovo pitanje bude pokrenuto u razgovorima...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.