Škotska vlada poštuje stav Katalonije, kritikuje Madrid

Izvor: B92, 27.Okt.2017, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škotska vlada poštuje stav Katalonije, kritikuje Madrid

Edinburg -- Škotska vlada saopštila je da "poštuje i razume" stav katalonske vlade, a centralnu vladu u Španiji kritikovala je zbog "odbijanja dijaloga".

Vlada, predvođena Škotskom nacionalnom strankom koja se zalaže za nezavisnost Škotske, ocenila je da "nametanje direktne kontrole Madrida ne može biti rešenje", prenosi AP.

Škotska ministarka za spoljne poslove Fiona Hislop nije eksplicitno priznala Kataloniju kao nezavisnu državu, ali je navela u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da narod Katalonije "mora da ima mogućnost da odlučuje o svojoj budućnosti", navodi BBC.

"Evropska unija ima političku i moralnu odgovornost da podrži dijalog kako bi utvrdila kako se može rešiti situacija mirno i demokratski", poručila je Hislop.

Španski Senat odobrio je vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom, nekoliko minuta nakon što je ta pokrajina proglasina nezavisnost od Španije.

Katalonski parlament proglasio je tajnim glasanjem nezavisnost katalonske republike.

U Škotskoj tradicionalno postoje snažne tendencije ka nezavisnosti od Velike Britanije, ali je na referendumu 2014. godine protiv glasalo 55 odsto građana, dok je 44 bilo za nezavisnost. Od tada Škotska predlaže još jedan referendum.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Škotska vlada poštuje stav Katalonije, kritikuje Madrid

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Okt.2017

EDINBURG - Škotska vlada saopštila je danas da "poštuje i razumije" stav katalonske vlade, a centralnu vladu u Španiji kritikovala je zbog "odbijanja dijaloga"...Vlada, predvođena Škotskom nacionalnom strankom koja se zalaže za nezavisnost Škotske, ocijenila je da "nametanje direktne kontrole...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Škotska poštuje stav Katalonije, kritikuje Madrid: "Odbijate dijalog, to nije rešenje!"

Izvor: Blic, 28.Okt.2017, 09:20

Škotska vlada saopštila je danas da "poštuje i razume" stav katalonske vlade, a centralnu vladu u Španiji kritikovala je zbog "odbijanja dijaloga"...Vlada, predvođena Škotskom nacionalnom strankom koja se zalaže za nezavisnost Škotske, ocenila je da "nametanje direktne kontrole Madrida ne može...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.