Skot: Nema potrebe da se Vučić tako oseća

Izvor: B92, 03.Apr.2018, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skot: Nema potrebe da se Vučić tako oseća

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot prokomentarisao je spor oko samita zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana koji treba da bude održan u Sofiji.

Španija, Rumunija i Kipar su najavili da neće učestvovati u zvaničnom delu samita, ukoliko tu budu prisutni i kosovski predstavnici.

“Taj samit je važan za proces evropskih integracija i trebalo bi svi da učestvuju. Nadam se da će svi biti tamo”, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Skot.

On je govorio i o “pravno obavezujućem sporazumu” Beograda i Prištine.

“Mogu da zamislim da se taj sporazum potpiše do kraja ove godine, ako sve strane budu posvećene dijalogu”, istakao je Skot.

Američki ambasador je prokomentarisao i seriju izjava visokih zvaničnika da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić oseća izdano od zapadnih partnera.

“Nema potrebe za tim, mi smo partneri i sa Kosovom i sa Srbijom”, naveo je Skot.

Skot je novinarima rekao su Samit u Sofiji i nova strategija EU veoma značajni za napredak zemalja regiona u evropskim integracijama.

"Bilo bi sramotno ako bi politička pitanja uticala i skrajnula pravi cilj sofijskog samita i procesa integracije, a to je da nova strategija daje konkretnu perspektivu zemljama regiona, kao i datum 2025", kazao je Skot upitan da komentariše odbijanje nekih članica EU da dođu na Samit u slučaju učešća Kosova, te da li Srbija treba da učestvuje na tom skupu.

Srbiji, dodao je, mora biti najvažnije da se fokusira na dugoročni cilj, a to je integracija u EU.

"Često nam je fokus skrenut sa tog cilja zbog dnevnih problema", objasnio je Skot.

Podsetio je da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prioritet ulazak u EU, te da je prihvatio da je potreban pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Prošle nedelje, dodao je, videli smo značajan korak unazad u tom procesu, uz komentar da je jedino rešenje u napretku i fokusiranju na probleme, kao i vraćanje za pregovarački sto i briselskom dijalogu.

Upitan da prokomentariše razočaranje presednika Vučića pojedinim stranim partnerima zbog "mlakih" reakcija na događaje na KiM, Skot je poručio da SAD sebe vide kao "partnera kosovske vlade, ali i srpske vlade u napredovanju ka integraciji u EU, i svih ostalih zemalja regiona".

Takođe je izrazio uverenje da je uz političku volju svih strana, moguće do kraja godine postići pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ambasador SAD: Nema potrebe da se Vučić oseća izdanim

Izvor: Vesti-online.com, 03.Apr.2018

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot prokomentarisao je spor oko samita zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana koji treba da bude održan u Sofiji...Španija, Rumunija i Kipar su najavili da neće učestvovati u zvaničnom delu samita, ukoliko tu budu prisutni i kosovski predstavnici...- Taj samit je...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.