Skot: Američka roba u Srbiji nema pravedan tretman

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2018, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skot: Američka roba u Srbiji nema pravedan tretman

SAD i dalje zagovaraju slobodnu trgovinu sa svetom, ali već 70 godina čekaju na jednakost i reciprocitet, izjavio je danas američki ambasador u Beogradu, Kajl Skot, i dodao da ni u Srbiji roba iz njegove zemlje nema pravedan tretman.

"Čak i ovde u Srbiji imamo nepravedan trgovinski tretman američke robe. Cilj jeste da zemlja ima dobre odnose sa četiri ose - Kinom, Rusijom, SAD i EU. Ali, kada pogledamo kakvi su trgovinski odnosi, teško je reći da Srbija na ravnopravan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << način tretira sve partnere", rekao je Skot na Sedmom Samitu EU - jugoistočna Evropa, o održivom razvoju za Balkan - Srbija u vodećoj ulozi, u organizaciji londonskog Ekonomista.

Od više od 50 proizvoda samo pet, koji se izvoze iz Srbije u SAD podležu carini, dok u obrutnom pravcu SAD kada izvozi u Srbiju plaća za 30 od 35 proizvoda, tako da je samo pet oslobođeno visokih carinskih tarifa, kazao je Skot.

Američki diplomata je kao primer naveo kalifornijsko vino koje se u Srbiji carini 30 odsto, dok se za vina iz Italije i Francuske, kako kaže, uopšte ne plaća carina.

"Za američki traktor Džon Dir carinska tarifa iznosi 15 odsto u Srbiji, dok se za uvoz traktova iz EU ne plaća ništa. Da li je fer da cele kategorije poljoprivredne proizvodnje nemaju pristup srpskom tržištu iz bezbednosnih razloga, iako su mnoge naučne studije pokazale da je američka hrana zdrava", naveo je Skot.

Dodao je da su SAD velika i moćna država i da žele da budu primer drugima i pokažu celom svetu da su posvećene slobodnoj trogvini iako ne dobijaju nista zauzrvrat.

"Kada je svet bio na kolenima nakon Drugog svetskog rata, mi smo bili poslednji na nogama i dok su se druge zemlje dizale na noge polako su smanjivale svoje barijere, dok smo mi to odmah uradili, sedam decenija kasnije SAD još uvek čekaju", naveo je.

Prema njegovim rečima, predsednik Donald Tramp ima jedinstven stav u američkoj politici po tome što je spreman da stane na crtu dogmama i promeni konvencionalan način razmišljanja po tom pitanju.

Tramp je, podsetio je, rekao da sve to što se dešava nije pravedno i da više SAD neće dozvoliti to iskorišćavanje i da je spreman da pregovara o starim sporazumima.

"To ne znači da smo promenili stav prema slobodnoj trgovini i trogivini, ali ona mora da bude pravedna i recipročna", naglasio je Tramp.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skot: Nepravedan tretman robe iz SAD u Srbiji

Izvor: Beta, 04.Okt.2018

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot rekao je danas da u Srbiji postoji nepravedan tretman američke robe.Na skupu "Održivi oporavak na Balkanu - Srbija u vodećoj ulozi" Skot je rekao da Srbija ima više trgovinskih partnera, kao što su EU, Kina Rusija i SAD, ali da je "teško je reći da Srbija...

Nastavak na Beta...

Kajl Skot: Ni Srbija nas ne tretira kako bi trebalo

Izvor: B92, 04.Okt.2018

SAD i dalje zagovaraju slobodnu trgovinu sa svetom, ali već 70 godina čekaju na jednakost i reciprocitet, izjavio je američki ambasador u Beogradu, Kajl Skot...Dodao je da ni u Srbiji roba iz njegove zemlje nema pravedan tretman..."Čak i ovde u Srbiji imamo nepravedan trgovinski tretman američke...

Nastavak na B92...

"Američka roba ni u Srbiji nema pravedan tretman"

Izvor: Vesti-online.com, 04.Okt.2018

"SAD i dalje zagovaraju slobodnu trgovinu sa svetom, ali već 70 godina čekaju na jednakost i reciprocitet", izjavio je danas američki ambasador u Beogradu, Kajl Skot, i dodao da ni u Srbiji roba iz njegove zemlje nema pravedan tretman...- Čak i ovde u Srbiji imamo nepravedan trgovinski tretman američke...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.